Dries Heyneman brengt met ‘Uit respect voor de buren’ een nieuw soort comedian – show

Na afloop was iedereen het eens, stand-up comedian Dries Heyneman bracht met ‘Uit respect voor de buren’ in GC De Kluize in Scheldewindeke een genietbare show. Een ruim deel van het publiek had Dries Heyneman nog nooit zien optreden. Het bleek alweer stand — upcomedy is niet voor doetjes. Het publiek entertainen, ruim ander halfuur, is een krachttoer. Hij komt meer dan eens to the point. Dries Heyneman wekt sympathie op. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

De stijl en enthousiasme van Dries Heyneman werken. Niemand die twijfelt aan het talent van Dries Heyneman, de acteur en scenarist van het veel bejubelde ‘Bevergem’, die een paar jaar geleden besloot om zelf terug op de planken te staan. Puur en onversneden en een ontwapend naturel. In ‘Uit respect voor de buren’ brengt hij een nieuw soort comedian — show. Hij haalt meermaals zichzelf, de West-Vlaamse en Antwerpse mentaliteit op een grappige manier door de mangel. Als een rode draad loopt zijn knap buurmeisje Kiara door de show. Ze ziet hem niet staan, hij gaat op zoek naar de reden. Het leidt tot grappige passages. Ook de Me — Too affaire, Ledeberg, zijn vrouw en haar familie, communicatiestoornissen, misverstanden, zijn dochters, zangfeest, Eifeltoren, speelstraat, petitie,…passeren de revue. Met zelfspot ontleedt hij de West-Vlaamse mondigheid — laat staan — het gebrek daaraan.
Dries Heyneman stak meermaals het vuur aan de lont van een genietbare humoravond. Hij bleef zich echt afsloven om de dosissen humor aan mekaar te rijgen. De interactie met het publiek slaat aan. Het geniaal materiaal drijft het publiek vaak naar lachsalvo’s. Hij confronteert zichzelf en het publiek met de zin van ons bestaan. Het zijn de persoonsgebonden vertellingen die van ‘Uit respect voor de buren’ een goede show maken. Scheuten herkenbare situaties, doordenkers, anekdotes, confronterende eerlijkheid, maar ook een hoop luchtige flauwekul. Een te nemen of te laten attitude die hem niet misstaat. Stand-up comedy in een nieuw jasje.           Reporter 17