De oppositie snoeihard voor verhoging gezinsbelasting.

‘De Open Vld breekt alweer een verkiezingsbelofte en coalitiepartner CD&V staat dit oogluikend toe.’


Geraardsbergen. De stijging van de gezinsbelasting van 50 tot 70 euro is voor velen de druppel die de emmer doet overlopen. De oppositie reageert snoeihard: ‘Na de verhoging van de opcentiemen krijgt een deel van onze bevolking alweer een belastingverhoging te slikken.   De Open Vld breekt opnieuw een verkiezingsbelofte en coalitiepartner CD&V staat dit oogluikend toe.’ ‘De inwoners van Geraardsbergen hebben al tal van besparingen en belastingverhogingen moeten slikken.’ Op de sociale media blijft de verontwaardiging groot. Intussen giet Guido De Padt olie op de golven: ‘We voorzien wel een verlaging tot 40 euro voor de alleenstaanden of eenoudergezinnen.’

Burgemeester De Padt giet olie op de golven.
Het stadsbestuur van Geraardsbergen verhoogt de gezinsbelasting van 50 tot 70 euro. Bij een deel van de inwoners van Geraardsbergen is dit in het verkeerde keelgat geschoten. Op de sociale media blijven de reacties niet uit. Volgens burgemeester De Padt is het basisbedrag per gezin aangepast tot 70 euro, maar wordt er een korting van 30 euro voorzien voor heel batterij uitzonderingen. Uiteindelijk zullen maar 5.000 gezinnen het basisbedrag betalen, wat de helft is van vorig jaar. De belasting is trouwens nooit geïndexeerd geweest anders betaalden we nu 72,63 euro.

‘De zoveelste belastingverhoging of besparing.’
De oppositie is niet mals. St éphan Bourlau (Het Alternatief): ‘Na de verhoging van de opcentiemen krijgt een deel van onze bevolking alweer een belastingverhoging te slikken.   De Open Vld breekt opnieuw een verkiezingsbelofte en coalitiepartner CD&V staat dit oogluikend toe.’
Voor Emma Van der Maelen (sp.a) vormt dit de zoveelste spreekwoordelijke druppel. ‘De Open Vld-CD&V-meerderheid blijft haar burgers belazeren. Na de sluiting van het openluchtzwembad en de materniteit, de halvering van de mantelzorgpremie, de stijging van de opcentiemen, de verdoken verhoging van de huisvuilfactuur, vormt de verhoging van de gezinsbelasting de zoveelste opdoffer voor de modale Geraardsbergenaar. Wanneer gaat dit stoppen? Hoeveel moeten onze burgers blijven ophoesten?’

Ook het Vlaams Belang van Geraardsbergen betreurt de verhoging van de gemeentebelastingen. Alexandra Remory: ‘De verhoging staat in schril contrast met de steeds slechter wordende leefbaarheid van de stad. Nu al telt Geraardsbergen het hoogst aantal hulpbehoevenden van de streek en leven er meer — dan waar ook in Vlaanderen — mensen onder de armoedegrens. Het is zeer duidelijk dat de harde liberale lijn van de burgemeester niet ten goede komt aan de volledige bevolking.’
Ook Sarah-Amilia Derijst (N-VA) kan zich in de verhoging van de gezinsbelasting niet vinden. ‘De N-VA heeft tegen de belastingverhoging gestemd. We vinden dat de factuur niet naar de burger kan worden doorgeschoven.’

Julien Borremans