De Smaak van Berkenschors.

Pauline Coppens: Biografie van Natascha Pochwatna

Bibliotheek Oosterzele i.s.m. Landelijke Gilde, KVLV, Samana en OKRA geven op vrijdag 22 nov 2019 om 20 uur in de Stokerij Van Damme te Balegem een lezing door Mevrouw Pauline Coppens, ‘De Smaak van Berkenschors’ het levensverhaal van haar moeder Natascha Pochwatna gescheven heeft in een biografie.

In ‘De Smaak van Berkenschors’ schrijft Pauline Coppens het levensverhaal van haar moeder Natascha Pochwatna die geboren werd in Oekraïne en als jong meisje in de jaren dertig van vorige eeuw geconfronteerd werd met de ‘Holodomor’, de ‘dood door uithongering’.
In WOII werd Natascha door de Duitsers opge ëist en getransporteerd naar Köthen om te werken in de toenmalige Junkersfabriek. Auteur Pauline Coppens laat in het boek haar moeder zelf aan het woord over haar strijd om te overleven en haar zoektocht naar wat geluk.

Het boek is een biografie van een moedige en sterke vrouw tijdens de turbulente jaren van vorige eeuw. De toegevoegde historische kadering is een aanklacht tegen de ‘bijna vergeten’ genocide in Oekraïne. Het Westen keek jarenlang opzij voor het moordend regime van Stalin omdat hij de geallieerde strijdkrachten in de oorlog hielp tegen Nazi-Duitsland en dus als ‘bevriend staatshoofd’ werd beschouwd. Het boek is tegelijk een herkenbaar migratieverhaal van iemand die vorige eeuw in Vlaanderen belandde in een tijd waarin geen integratieprogramma’s bestonden, maar waarin natuurlijke integratie als een evidentie werd beschouwd. Natascha probeerde haar gezinsleven op te bouwen met soms grappige, maar ook pijnlijke confrontaties met cultuurverschillen en vooroordelen.

Pauline Coppens

Pauline Coppens bracht haar jeugd door in Merelbeke en werkte daarna jarenlang als pedagogisch medewerker van de Onderwijsvereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (OVSG). Ze was co-auteur van didactische onderwijsboeken. Zij woont nu in het landelijke Vlierzele.

 

X