‘Den Dikken Van Giesbaargen’ valt in de prijzen.

Geraardsbergen. Zondag 17 november vond het 23ste Geschiedkundig Treffen van Gerardimontium in Villa Wilson te Geraardsbergen plaats. Het Eremerk Graaf Boudewijn wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een opmerkelijke bijdrage levert aan het optekenen van de Geraardsbergse geschiedenis. Er kwamen ongeveer 150 geïnteresseerden opdagen.

Zondag 17 november was het naar jaarlijkse traditie verzamelen geblazen in Villa Wilson voor de uitrijking van het Eremerk Graaf Boudewijn voor opmerkelijke bijdragen aan de Geraardsbergse Geschiedenis. Dit jaar werd de opmerkelijke prijs uitgereikt aan Jacques Van Mello. Jan Coppens tekende present voor een herwerkte versie van ‘Den Dikken Van Giesbaargen’, een verzamelbekken van ons ‘Giesbaargs dialect’. Jan Coppens: ‘Ons dialect is belangwekkend omdat het op het kruispunt licht tussen het Vlaams en Brabants dialectgebied, maar ook de invloed ondervindt van de nabijheid van de Taalgrens. Ook de de Dender speelt een belangrijke rol als doorgeefluik van taalelementen.

Jubileumboek over de “Leutigen Ommegang”
Jan Coppens, erfgoedambtenaar bij de stad Geraardsbergen, is geboren en getogen in Geraardsbergen. Hij is ondervoorzitter van Gerardimontium en zorgt voor de opmaak en de lay-out van het tijdschrift.   Jan schreef tal van artikels voor het tijdschrift en werkte mee aan ‘De Schwartz Dagen van Geraardsbergen’. Hij schreef naast de eerste versie van “Den Dikken” ook het jubileumboek “De Processie van Plaisance”, een kijk- en leesboek naar aanleiding van de 500ste rondgang van de Processie van Plaisance. In dit kleurrijke jubileumboek wordt niet alleen de geschiedenis en de evolutie geschetst van deze “Leutigen Ommegang” die ontstond na het overbrengen van de relieken van de H. Bartholomeus vanuit Sint-Martens-Lierde naar Geraardsbergen, maar ook die van de kermis in de Oudenbergstad.

Voor het jubileumboek kreeg Jan Coppens de provinciale prijs voor “Historisch Onderzoek 2016 voor Volkskunde”.

Julien Borremans