De mattentaart als middel tegen eenzaamheid.


Geraardsbergen. Een heerlijke mattentaart met een lekkere tas koffie is nog altijd het beste middel om het ijs tussen de mensen te breken. Als schepen van Ouderenbeleid organiseert Kristin Vangeyte (Open Vld) een ‘Roadtrip Mattentaart’ door verschillende locaties in Geraardsbergen. De eerste halte was Beauprez Service Residenties in Grimminge.

De bedoeling van het opzet is om de eenzaamheid bij de mensen te doorbreken. Daarvoor organiseert schepen van Ouderenbeleid Kristin Vangeyte een ‘Roadtrip’ langsheen verschillende locaties in Geraardsbergen, waaronder een bibliotheek, een parochiaal centrum, caf és… De eerste halte die werd aangedaan was Beauprez Service Residenties in Grimminge.

Kristin Vangeyte: ‘Vijf maanden lang trekken we met het wereldvermaarde gebakje door de stad Geraardsbergen om mensen uit hun eenzaamheid te halen en samen te brengen. Een heerlijke mattentaart is het beste middel om tot een leuke babbel te komen.’
Vangeyte wordt op haar expeditie vergezelt door Arne De Winde — coauteur van De Geraardsbergse mattentaart: histories’ — die met veel bravoure over de overheerlijke mattentaart vertelt. Ook bakker Johan De Froy — knaap bij de Broederschap ban de Geraardsbergse Mattentaart — is van de partij en vertelt hoe je best een mattentaart bakt.

Schepen Vangeyte kondigt verschillende acties aan om de eenzaamheid bij oudere mensen te doorbreken. ‘We denken ook aan het oprichten van een meldpunt, waar oudere mensen naar toe kunnen bellen voor een goed gesprek of om duidelijk te maken wat ze wensen.’

Julien Borremans