1.435 Euro boete voor roken sigaretje tijdens opkuis caf é

Dirk Vlaeminck kreeg een boete van maar liefst 1.435 Euro nadat inspecteurs van FOD Volksgezondheid zijn vrouw betrapten met een sigaret toen ze het caf é opruimde.

Dirk, uitbater van caf é Torengalm in Herzele werd al een aantal keer beboet wegens roken in zijn caf é. Het ging telkens om bedragen van 400 tot 1.500 Euro.

Sinds de laatste veroordeling in december 2017 staan er geen asbakken meer in het caf é en heeft Dirk zijn keuken laten ombouwen tot rookruimte.

Geen vuiltje aan de lucht meer dus, dacht Dirk, tot hij vorige zomer tijdens sluitingsuur 2 inspecteurs van FOD Volksgezondheid aan de deur kreeg. Het caf é was echter op dat moment gesloten en zijn echtgenote Christa De Vuyst was het caf é aan het opruime. Tijdens die activiteit had ze een sigaretje opgestoken, iets wat de inspecteurs doorheen het raam gezien hadden en waarvoor Dirk en Christa nu een boete van 1.435 Euro gekregen hebben.

Zelfs een vriendelijke brief aan de FOD Volksgezondheid, waarin Dirk zich excuserde en nog eens duidelijk maakte dat het caf é gesloten was toen de inspecteurs door het raam gluurden, mocht niet baten.

“Ik had een kleine boete verwacht maar toch geen 1.435 euro. Het is duidelijk dat de FOD Volksgezondheid ons viseert en een heksenjacht voert om ons zoveel mogelijk geld af te troggelen.

Nooit heb ik geklaagd over de boetes en de verplichte sluiting. Dat was volledig onze fout en dus terecht. Maar dit is pure broodroof en afzetterij”, zegt Dirk misnoegd.