Sportverenigingen zijn opgelucht met opening tweede sporthal te Merelbeke

Tweede sporthal op sportterrein Ter Wallen in Merelbeke is officieel geopend

Op zaterdag 14 december is de tweede sporthal op het sportterrein Ter Wallen in Merelbeke officieel geopend. De nieuwe hal is voornamelijk uitgerust om balsporten te beoefenen. De nadruk ligt op training en   competitie voor de jeugd op lokaal of regionaal niveau, niet op topniveau. Daarvoor kan de bestaande zaal met tribunes gebruikt worden.

“In eerste instantie krijgen Merelbeekse sportclubs de kans om te groeien, aangezien ze extra trainingsuren kunnen inrichten en ze daarvoor niet meer moeten uitwijken naar buurgemeenten of een ledenstop moeten inlassen”, vertelt schepen van Sport Egbert Lachaert. “In tweede instantie willen we met de tweede sporthal ook nieuwe sportmogelijkheden aanbieden. Zo zal er vanaf 2020 voor het eerst sinds jaren weer een basketbalvereniging actief zijn in Merelbeke en zijn er volop mogelijkheden om in te zetten op G-sport, naschoolse sportactiviteiten en nieuwe vakantiekampen.”
Een variatie aan sporten mogelijk

De zaal is 48 m bij 32 m en 7,5 m hoog en kan in twee of drie delen worden opgesplitst. De zaal kan bijvoorbeeld opgesplitst worden in twee volwaardige basketbalvelden. Als de zaal in drie delen is opgesplitst, beschik je op één derde van de zaal over vier badmintonvelden, één volleybalveld of één tennisveld. Als je de volledige zaal gebruikt, beschik je dus over twaalf badmintonvelden, drie volleybalvelden of drie tennisvelden. Combinaties zijn ook mogelijk, net als een combiveld voor mini- of zaalvoetbal, handbal of korfbal.
Kijkfront voor toeschouwers
Er is bovendien een kijkfront voorzien voor maximaal 100 personen, maar er is geen echte tribune zoals in de eerste sporthal. De bestaande cafetaria en het bestaande sanitair voor toeschouwers doen dienst voor de twee sporthallen samen.
Subsidies van Sport Vlaanderen
De kostprijs van de nieuwe sporthal werd geschat op 2 770 000 euro. Het AGB Merelbeke diende een dossier in bij Sport Vlaanderen om aanspraak te kunnen maken op subsidies. Dat dossier omvat ook een aantal andere ingrepen op het sportterrein
Ter Wallen, namelijk een nieuw kunstgrasveld aanleggen, ledverlichting plaatsen rond dat kunstgrasveld en de huidige verlichting van de bestaande sporthal vervangen door energiezuinige ledverlichting (relighting). En dat voor een investeringsbedrag van in totaal 3 320 000 euro. Het AGB Merelbeke ontvangt van Sport Vlaanderen een subsidie van meer dan 765 000 euro voor alle ingrepen samen.