Groen Zottegem: “Verkiezingsbeloften nieuwe bestuursploeg sneuvelen in sneltempo”

Volgens Groen Zottegem blijkt uit de meerjarenplanning dat de nieuwe meerderheid van N-VA en CD&V in Zottegem zich niet houdt aan haar verkiezingsbeloften.

“In tegenstelling tot vele andere gemeenten, waaronder Dendermonde, Sint-Niklaas, Merelbeke, Wortegem-Petegem, Torhout en Balen, is dit meerjarenplan tot stand gekomen achter de bureaus van de meerderheid en niet in overleg met de adviesraden en de inwoners van Zottegem”, klinkt het bij Ben Boone, voorzitter van Groen Zottegem.   “Inspraak is dus niet belangrijk. Daar sneuvelt een eerste belofte. N-VA is, ondanks alle beloften in hetzelfde bedje ziek als CD&V.”

Hoe wil men de wildgroei van appartementsblokken tegengaan in onze landelijke kernen?”

“In de beleidsverklaring is een apart hoofdstuk gewijd aan de deelgemeenten. Het beleid zou afgestemd worden op de verschillende noden van deze deelgemeenten. Ook daarvan is geen spoor te vinden in het meerjarenplan. Alweer een belofte die sneuvelt. Nochtans zijn er grote uitdagingen. Hoe wil men de wildgroei van appartementsblokken tegengaan in onze landelijke kernen? We mogen de identiteit van onze dorpen niet laten verloren gaan maar de stad mist visie en richtlijnen om de leefbaarheid te bewaken. Hoe we onze dorpen beleven en hoe ze eruit zien zullen verder achteruitgaan. Ook de volgende vijf jaren is er amper budget om een visie uit te werken over onze dorpen. Heel wat recente voorbeelden tonen dat Zottegem onvoldoende vat heeft op de bouwplannen van promotoren. De dienst Stedenbouw blijft zwaar onderbemand en kan daarom niet werken aan een goede ruimtelijke toekomstvisie.”

“Meer dan drie vierde van de investeringsbudgetten zijn op gang getrokken door de vorige meerderheid”

“We stellen ook vast dat die investeringen duidelijk in de tijd opschuiven: als je weet dat de realisatiegraden tamelijk laag liggen (optimistisch gezegd 50%) dan zijn we vertrokken voor een lange tijd van status quo. “Hoera! Wij investeren meer in fietspaden“, klonk het jubelend in de persmededeling. Menig groen hart tikt een slagje sneller, maar als je ziet dat met 150.000 euro per jaar hetzelfde investeringsniveau gewoon doorloopt terwijl het ooit meer was, kom je snel met de voeten op de grond. Om de vergelijking te maken kosten een paar eendagskoersen de Zottegemse belastingbetaler elk jaar meer dan 115.000 euro. Voetpaden worden vernieuwd met roze klinkers zonder dat gevaarlijke situaties en de toegankelijkheid worden aangepakt. Ook qua mobiliteit gaapt een gat tussen wat N-VA en CD&V communiceren en de feiten. Recent verliet een mobiliteitsdeskundige de stad en wordt niet vervangen. De stad investeert dus niet in een structurele verhoging van de veiligheid voor de actieve weggebruiker. Dat is meer dan een gemiste kans voor de Zottegemnaren.”

“Positieve noot”

“Een positieve noot zijn de middelen die voorzien zijn voor klimaatbeleid. Waarvoor men ze effectief wil gebruiken is dan weer niet duidelijk uit de documenten.”

“Transparantie zoek”

“Transparantie is volledig zoek doorheen het gehele meerjarenplan. Er zijn tal van actieplannen, toch heb je het raden naar de manier waarop het geld besteed zal worden. Verkiezingsbelofte … Middelen voor cultuur, armoedebestrijding, ouderenzorg en Zottegem handelsstad: je moet er met het vergrootglas naar zoeken. Op de commissie Financi ën verzekerde men nochtans dat alle actieplannen waar geen budget bij vermeld wordt “budgettair zijn afgedekt”. Groen hoopt tenminste dat de voorziene middelen van het Vlaamse Randfonds (of het nieuwe Denderfonds) toch grotendeels zullen dienen voor investeringen in middelen en personeel voor het sociaal beleid aangezien Zottegem van dit fonds kan genieten door de toename van het aantal leefloongerechtigden.”

“Actieplannen en investeringen zijn een kwestie van keuzes. Een goed meerjarenplan zou van Zottegem een innoverende, vooroplopende en warme gemeente kunnen maken.”