“Iedereen die dat wil, kan een eigen Vollanderboom krijgen”

Burgemeester Jenne De Potter (CD&V) laat weten dat er plannen gemaakt worden om de Vollanderboom een nieuw leven te geven. De door Zottegemnaars (en inwoners uit omliggende gemeenten) geliefde boom sneuvelde zondag tijdens de Ciara-storm.

“Het is uiteraard bijzonder jammer dat deze bekende, bijna iconische boom van ongeveer 150 jaar oud de storm niet heeft overleefd”, aldus burgemeester De Potter. “Deze marilandicapopulier was een echt ankerpunt in het landschap, een herkenningspunt, maar voor veel mensen ook meer dan dat, een boom waar ze graag naartoe gingen om even tot rust te komen of te picknicken…. Voor veel mensen is het dus wel even schrikken. Ook ik kwam er regelmatig langs met de mountainbike.”

“We gaan zeker een nieuwe boom planten op dezelfde locatie”

“In het plantgat van de omgewaaide Vollanderboom wordt een nieuwe boom geplant afkomstig van de omgewaaide boom.
Dat zal een ‘poot’ worden van de omgewaaide Vollanderboom. Dat is een jeugdige tak die 1 meter onder de grond wordt gestoken en die vanzelf wortel zal maken.  De jonge scheuten van de omgewaaide Vollanderboom zullen door de Provincie Oost-Vlaanderen in de genenbank gestoken worden. Zij gaan die takken ook enten en opkweken zodat we die kunnen verdelen onder de Zottegemse bevolking of op bijzondere plaatsen. Op die manier kunnen we verschillende solitaire bomen laten uitgroeien in Zottegem. zo een beetje “Iedereen zijn Vollanderboom” als ambitie.”
Vermits de boom beschermd is als monument verwacht onroerend erfgoed dat de stam ook wordt bewaard. Er liggen verschillende scenario’s op tafel. De kwaliteit van populierenhout is wel niet geschikt om banken of speeltoestellen of iets dergelijks van te maken.