Groen Zottegem verwent pendelaars met “Valentrein”

In Vlaanderen doopt Groen vandaag Valentijn om tot Valentrein. De voorbije maanden berichtten de media al over de toegenomen aantallen pendelaars die het openbaar vervoer nemen om naar het werk te gaan. Dit jaar wil Groen speciaal aandacht vragen voor meer late treinen, trams en bussen zodat het openbaar vervoer een valabel alternatief wordt voor onze mobiliteit bij werk én ontspanning.

Minister Diependaele pleitte, toen nog als schepen voor openbare werken en mobiliteit in Zottegem, voor meer treinen tussen Zottegem en Brussel, ondermeer tijdens de spits. Groen Zottegem stelt vast dat tijdens de spits het aanbod tussen Zottegem en Brussel goed is. De verbinding tussen Zottegem en de omringende centrumsteden kan wel veel beter in het weekend en ’s avonds. Wil je bijvoorbeeld op zaterdagavond vanuit de randgemeenten een voorstelling of een restaurantje meepikken in Zottegem dan vertrekt de laatste directe trein tussen Zottegem en Gent om 21:24. In omgekeerde richting gaat deze om 22:05 vanuit Gent. Met verschillende prijsformules en passen zoals Go Unlimited/Pass voor jongeren en Key card voor iedereen zie je dat de treinen ook in het weekend worden gebruikt voor een jongerenactiviteit of gezinsuitstap. Maar je moet natuurlijk wel opnieuw zorgen dat je op tijd terug bent of elders een slaapplaats vindt want ook het aanbod van Lijnbussen rond Zottegem is laag in het weekend.

Een goede samenwerking op alle bestuursniveaus (gemeentelijk, Vlaams en federaal) kan van het openbaar vervoer een troef maken om de mobiliteitsknoop te ontwarren en ook voor het halen van de Europese klimaatdoelstellingen. Daarom wil Groen Zottegem vragen dat het stadsbestuur, en de schepen in het bijzonder, de belangen van de Zottegemse pendelaars behartigen en dus eerder voor een volwaardig mobiliteitsplan kiezen dan voor losse hiaten op de lijn Brussel-Zottegem. Zottegem als een mobipunt waar iedereen kan overstappen van de ene op de andere vervoersmodus: te voet, met fiets, step of bus naar trein en vice versa.    

Met deze ludieke actie willen we alle pendelaars, die het openbaar vervoer nemen, een hart onder de riem steken. Vanmorgen bedankte Groen Zottegem de pendelaars in het station met een speciaal Valentreinskaartje en een kleine attentie.