Zwalm bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

Zwalm heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt de gemeente vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

Ledombouw van Zwalm in cijfers
Schepen voor milieu Francia Neirinck: “In Zwalm staan momenteel 1990 verlichtingstoestellen opgesteld die samen in 2018 468 846 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoor van 108 772 kg. Vandaag staan er 238 ledtoestellen in Zwalm. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 moeten er 175 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle ledombouw verwachten we een daling van het energieverbruik tot 280 000 kWh en een CO2-uitstoot van 65 000 kg.
Minimale hinder voor buurtbewoners
Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. In 2020 starten we met de verledding van enkele straten te Dikkele. Hierdoor daalt het verbruik in deze straten jaarlijks met 2978 kWh/jaar of 691 kg CO2/jaar. Later dit jaar zal ook zullen oa. de armaturen in de latemdreef, langemunte, paulatemstraat en bergstraat worden vervangen.”

Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’
Vandaag beheert Fluvius 1 200 000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.
Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie. Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.