Jarne Jonckheere, Romy De Tant en Jerome Baugnies eerste winnaars van het wielerseizoen.

Bottelare Sportief was dit jaar opnieuw de organisator van de openingskoers van het nieuwe wielerseizoen. Even zag het er naar uit dat de voorspelde storm Ellen nog stokken in de wielen zou kunnen steken, maar die grote storm bleef gelukkig weg en de koers kon gewoon van start gaan.

Veel wind was er natuurlijk wel. Wind die misschien veel renners thuis hield en dit was duidelijk te merken bij het deelnemersveld bij de nieuwelingen en de junioren. Door de krokusvakantie trokken ook veel jongeren naar het zonnige Spanje en lieten de koers in Bottelare links liggen. Zij die dan toch aan de start kwamen maakten er nog een mooie wedstrijd van. Bij de nieuwelingen kwamen er 17 renners hun rugnummer afhalen. Nadat de eerste ronde nog achter de wagen werd afgelegd was het tweede ronde al meteen alle hens aan dek. Jarne Jonckheere en Vanden Heede Lars trokken meteen in de aanval. Arthur Vermeulen en Quinten Provost spartelden nog wat tegen maar zagen het duo pas terug aan de aankomstlijn. Jonckheere was duidelijk de sterkste en liet Vanden Heede nog achter in de laatste ronde. Bijna alle renners kwamen solo aan.

In de junioren categorie waren er amper 15 renners die tegen de wind kwamen opboksen. Luca D’Hollander was de man die er het meest zin in had. Hij probeerde het iedere keer opnieuw en kreeg uiteindelijk zijn ploegmakker Th éo Lowie, Romy De Tant en Brian Berwouts mee in zijn zog. Berwouts moest echter de rol lossen en zo bleef er nog een trio over dat stelselmatig zijn voorsprong uitbouwde. Cisse Coppens probeerde nog wel om de kloof zo klein mogelijk te houden, maar alleen tegen drie renners was voor hem een onbegonnen zaak. Toch hield Coppens stand en werd hij meer dan verdienstelijk vierde. Vooraan had De Tant in de laatste ronde nog eens alle registers open getrokken. Th éo Lowie moest de anderen laten gaan en eindigde derde. In een spurt met twee toonde De Tant zich uiteindelijk veel sneller dan D’Hollander.

Bij de elite met en zonder contract stond er heel wat kwaliteit aan de start. de ploegen van Shifting Gears Kermesse, Tarteletto-Isorex, VDM Trawobo en CT Projectbouw Bourgonjon-Dewa Sport waren met hun betere renners afgezakt naar Bottelare. En het was meteen oorlog in de koers. Na één ronde wedstrijd had er zich al een kopgroep van 8 renners afgezonderd. Verraes, Willems, Bastiaens, D’Heygere, Meheus, Moens, Baugnies en Colman bouwden meteen een mooie voorsprong op. Een vijftal met daarbij 3 renners van Tarteletto-Isorex had de goede trein gemist en zette alles op alles om toch nog bij het achttal aan te sluiten. Maar de leiders bleven maar doorjassen en behielden steeds een voorsprong van ongeveer 30 sec. In de achtergrond vormden zich ondertussen verschillende groepjes, maar dit op geruime afstand van de leiders. Op twee ronden van het einde kwamen Teugels, Van Den Brande, Marchand, De Paepe en Franck in de nek van de leiders blazen. Zes renners zagen het gevaar en reden nog met een tiental seconden voorop, maar een ronde later was er vooraan een hergroepering. Willems en Baugnies kozen dan maar voor een nieuwe aanval en slaagden er in om het tot de eindstreep uit te houden. Baugnies spurtte de 47-jarige Willems vlot uit het wiel en won zo de eerste wedstrijd op Belgische bodem. Julien Van Den Brande regelde de spurt van de achtervolgers voor Gil D’Heygere en Benjamin Verraes. De kop is er af en velen zullen na zondag al goed weten hoe het met de conditie gesteld is en of er al dan niet nog veel werk aan de winkel is.

Uitslag nieuwelingen:

 1.  Jonckheere Jarne
 2.  Vandenheede Lars
 3.  Vermeulen Arthur
 4.  Provost Quinten
 5.  Neerinckx Sam

Uitslag junioren:

 1.  De Tant Romy
 2.  D’Hollander Luca
 3.  Lowie Theo
 4.  Coppens Cisse
 5.  Penne Rune

Uitslag Elite met en zonder contract:

 1.  Baugnies Jerome
 2.  Willems Mario
 3.  Van Den Brand Julien
 4.  D’Heygere Gil
 5.  Verraes Benjamin