Coronavirus: maatregelen in Oosterzele

update

Waarom nieuwe maatregelen?

De federale regering wil de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk afremmen. Zo wil men kwetsbare personen (65+, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan zes maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …) beschermen en de goede werking van onze gezondheidszorg garanderen.  Daarom gelden er nieuwe richtlijnen voor de hele bevolking. Die zijn vooral gericht op sociale hygi ëne, waarbij contacten tussen gezonde en (mogelijk) besmette personen moeten worden verminderd.  Deze maatregelen gelden voorlopig t.e.m. 3 april; bij wijzigingen zal Oosterzele deze ook strikt opvolgen.
Belangrijke federale maatregelen

  • Alle socio-culturele en sportieve activiteiten worden afgelast, zonder onderscheid in grootte of priv é /  publiek.
  • Horecazaken moeten sluiten.
  • Telewerk en de richtlijnen rond vergaderen moeten versterkt worden.
  • Winkels met essenti ële producten of diensten (bv. apotheken, levensmiddelen en dierenvoeding) blijven de hele week open. Andere winkels mogen open blijven, maar niet in het weekend.
  • De lessen worden opgeschort op scholen, maar de scholen blijven open voor eventuele opvang van leerlingen. Crèches blijven open.
  • Kinderen niet opvangen bij ouderen (bv. grootouders)

Neem bij twijfel contact met uw beroepsvereniging of bekijk www.unizo.be/corona.

WAT BETEKENT DIT VOOR OOSTERZELE?

Scholen: lessen worden opgeschort vanaf 16 maart
De lessen in de scholen worden vanaf maandag 16 maart opgeschort, maar de scholen voorzien wel in opvang tijdens de schooluren.
Het gebruik van de schoolgebouwen door externen is niet meer toegelaten.

Opvang
De voor- en naschoolse opvang blijft open; dat geldt ook voor de woensdagnamiddagopvang in Het Vinkemolentje. De kinderopvang (crèches, groepsopvang, onthaalouders) van 0 — 3 jaar blijft open. Volwassenen en externen die niet in de kinderopvang moeten zijn, vermijden die het best. De opvang blijft wel geopend voor ouders die geen alternatieve opvang voor de kinderen kunnen voorzien. Aan ouders vragen we om alternatieven te zoeken zodat grootouders de kinderen niet moeten brengen of afhalen. Sportkampen die gepland zijn na 3 april kunnen voorlopig doorgaan tenzij anders opgelegd wordt.

Thuiszorg
De thuiszorgdiensten (gezinszorg, poetsdienst, klusjesdienst) blijven werken. Daarbij zullen we, in overleg met de zorgvragers, de nodige prioriteiten leggen.
Gemeentediensten en OCMW beperkt open
Al onze gebouwen (gemeentehuis, sporthal, GC De Kluize, bib) blijven gesloten. Ons personeel blijft echter aan het werk om een minimale, dringende dienstverlening te bieden. Voor de bib: je kunt je boeken altijd online of telefonisch verlengen of inleveren via de inleverbus.
Bezoeken aan de gemeentelijke diensten die niet dringend zijn, stel je uit. Gebruik de informatie op onze website. Vind je daar niet wat je nodig hebt, contacteer ons dan via 09 363 99 16 (elke werkdag van 8.45 — 12 uur en van 13.30 tot 15 uur; niet op vrijdagnamiddag) of info@oosterzele.be.

OCMW-diensten
Ook de OCMW-diensten blijven werken achter gesloten deuren. Voor nieuwe dossiers moet een afspraak gemaakt worden via 09 362 40 30.
Bezoeken aan het OCMW die niet dringend zijn, stel je uit. Gebruik de informatie op www.oosterzele.be. Vind je daar niet wat je nodig hebt, contacteer ons dan via 09 362 40 30 (elke werkdag van 8.30 — 12 uur en van 13.30 tot 16 uur; niet op woensdagnamiddag) of info@HYPERLINK “mailto:info@ocmwoosterzele.be”ocmwHYPERLINK “mailto:info@ocmwoosterzele.be”oosterzele.be.

Kerkdiensten gaan niet door; uitvaarten zullen doorgaan in intieme kring