Schepen Orville Cottenie: ‘We laten 900 jaar Balegem niet onopgemerkt voorbijgaan’

Neem deel aan fotowedstrijd Beeldig Balegem’

Met een fotowedstrijd Beeldig Balegem, zomerzoektochten, kunstroute, tentoonstelling Oogststoet, ‘Beleef de middeleeuwen in Balegem, filmvoorstelling en interview met bekende Balegemnaren, Oost — Vlaamse Molendag, erfgoedwandeling ‘De heks van Balegem’, toneelstuk Albrecht en Isabella en een afsluitingsevent’ wordt de 900 ste verjaardag van Balegem extra in de verf gezet. Schepen voor Erfgoed en Toerisme Orville Cottenie: ‘We hadden het plan opgevat, met de steun van een dynamisch team, bib en Erfgoedhuis ‘Erfgoed Viersprong’, om de 900 — ste verjaardag van Balegem -een gans jaar door – met allerlei activiteiten in beeld te brengen. Maar corona gooide roet in het eten en heeft onze programmatie duchtig parten gespeeld. Normaal hadden we in maart 2020 al van wal gestoken, maar hopelijk kunnen de activiteiten toch doorgaan in het najaar. Uitstel is geen afstel. We gaan het geplande programma – hoe dan ook — uitrollen, alleen met een andere timing en op andere tijdstippen’. De eerste activiteit wordt de ‘Fotowedstrijd Beeldig Balegem’.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
In een charter van 1120 wordt voor het eerst gewag gemaakt van de gemeente Balinghehem. Vanaf de 16 de eeuw schrijft men Baeleghem, later wordt dat zoals nu Balegem. De meest plausibele uitleg voor het ontstaan van de naam is die welke aangeeft dat het eerste deel van de dorpsnaam zou afstammen van het Ouddietse balo, bal, wat ‘slecht’ betekent: Balegem zou dus betekenen ‘slechtgelegen plaats’, wat wijst op de staat van de bodem. Als dat ‘slecht’ betekent, hebben de Balegemnaars er door de eeuwen heen toch een zeer goede plaats van gemaakt. Zeg maar een bruisend Balegem. Vanaf de 13 de of de 14 de eeuw maakte Balegem deel uit van de ‘Heerlijkheid van Rode’. Een cluster van rustige dorpen in het Graafschap Vlaanderen.
Onroerend erfgoed in Balegem
Trek je er graag op uit en heb je oog voor details? Neem dan zeker deel aan de fotowedstrijd met thema ‘Onroerend erfgoed in Balegem’. Let wel: enkel foto’s genomen op het grondgebied van Balegem komen in aanmerking. Het onderwerp is het onroerend erfgoed van Balegem. Als daar zijn: bouwkundig, archeologisch, landschappelijk, funerair,…Mensen, dieren, objecten, …mogen zeker mee op de foto. Elke deelnemer mag maximum 3 foto’s insturen. Iedereen kan GRATIS deelnemen. Info en wedstrijdreglement kan je vinden op balegem900.be. Contactpersoon: Sofie Moeykens, info@4sprong.be, 09 / 362 87 19, 0471 / 88 39 04.       Reporter 17