Audit Vlaanderen wijst op politiek gesjoemel van gemeente Oosterzele

Tussen 2014 en 2019 zijn er tekortkomingen bij overheidsopdrachten vastgesteld, gaande van administratieve slordigheden, over het niet respecteren van of niet bestaan van duidelijke interne procedures tot regelrechte inbreuken op de wetgeving rond overheidsopdrachten. Daarnaast werden ook duidelijke overtredingen vastgesteld op vlak van deontologie en integriteit, overtredingen van de ICT-code, van de deontologische code voor personeel en mandatarissen én de schending van de afspraken tussen bestuur en administratie.

‘De audit vermeldt uitdrukkelijk dat titels van uitvoerende mandatarissen oneigenlijk gebruikt worden voor belangen die niets met de gemeentelijke overheid te maken hebben. Niet alleen etentjes maar ook binnen- en buitenlandse trips werden overheen verschillende jaren betaald door private firma’s, dienstverleners of leveranciers, gecontracteerd door de gemeente. Ook dit zijn zaken die de deontologische toets onmogelijk doorstaan. Deze zware feiten zijn niet goed voor het bestuur, voor de gemeente en haar inwoners, maar ook niet voor het geloof in de politiek. Dergelijke praktijken kunnen niet geduld worden door een mandataris die het goed voor heeft met deze gemeente, en niet enkel met zijn eigen positie. We roepen iedereen dan ook op hierin duidelijk kleur te bekennen én verantwoordelijkheid op te nemen.’ Aldus Filip Michiels (fractieleider Open Vld plus) en Jeroen Logghe, fractieleider (Groen).

‘Gisteren heeft de gemeenteraad kennis genomen van het auditrapport dat er gekomen is naar aanleiding van een anonieme klacht bij de gouverneur. Dit rapport werd vertrouwelijk doorgestuurd naar verschillende instanties. Deze zullen beslissen of er al dan niet verdere onderzoeken moeten gebeuren. De aanbevelingen in het rapport worden strikt opgevolgd en ter harte genomen. Omwille van de discretieplicht kunnen wij over de inhoud van het dossier niets mededelen. Wij wensen te benadrukken dat er momenteel geen sprake is van een lopend strafrechtelijk onderzoek. De voltallige gemeenteraad besliste gisteren ook om een raadsman aan te stellen om de belangen van de gemeente te behartigen indien   dat nodig mocht blijken ingevolge eventuele verdere onderzoeken.’ reageert Marleen Verdonck in naam van CD&V.

Coalitiepartner N-VA distantieert zich van alle mogelijke misbruiken gepleegd door Oosterzeelse mandataris(sen).Verder roept N-VA Oosterzele op tot kalmte. “Het is niet aan ons als meerderheidspartij, noch aan de oppositie om het proces te voeren. Dat zal gebeuren door de bevoegde instanties, waarnaar het auditrapport werd toegestuurd. Wij focussen ons intussen op wat we ons moeten focussen: sterk (herstel)beleid voor Oosterzele”, aldus N-VA-voorzitter Lejeune