Torentje van de kapel van klooster Arme Klaren gaat tegen de vlakte

'Het klokje zal nooit meer luiden..'


Foto toren: Luc Plaitin


Geraardsbergen. Het leegstaande klooster van de Arme Klaren — gelegen in het centrum van Geraardsbergen — wordt gesloopt. Vandaag ging het torentje van de kapel van het klooster tegen de vlakte. Op de site in de Penitentenstraat worden zestien appartementen opgetrokken. De nieuwbouw is een project van de Sociale Huisvestingsmaatschappij Denderstreek. Een aantal bewoners reageert ontgoocheld.

In 1846 vestigden de Arme Klaren zich in de Penitentenstraat in Geraardsbergen. Meer dan anderhalve eeuw later, in 2002 verlieten de laatste kloosterzusters het pand. Het gebouw stond sindsdien leeg en was zwaar verwaarloosd. Heel wat inwoners van de Oudenbergstad brachten eieren naar de clarissen in het klooster in ruil voor een gebed voor zonnig weer.

Albert Schrever schrijft er deze prachtige woorden over:

Het kerktorentje  van de “Arme Klaren” aan  de Penitentenstraat  viel vandaag onder de slopershamer.
Enkele minuten  voor de sloop  vereeuwigde Luc Plaitin dit ranke kunstwerk in Geraardsbergen.
Het gebouw moest plaats ruimen voor een reeks appartementen
Geen eieren meer voor de “Arme Klaren”…
Het klokje zal nooit meer luiden…
Herinneringen…
Julien Borremans