De vlag waarmee De Smet en Cassiman op de foto gaan is volgens enkele lezers niet zo onschuldig als de schepenen willen laten uitschijnen.

Lezers stellen vragen bij “Vlaamse strijdvlag” zoals gebruikt door N-VA-schepenen

Verschillende lezers stellen zich vragen bij het gebruik van de “Vlaamse Strijdvlag” door N-VA schepen Evert De Smet en Brecht Cassiman   in het artikel vanmorgen over de attentie die meerderheidspartij N-VA Zottegem voorziet voor Zottegemnaars die zaterdag op de vlag met een Vlaamse leeuw buiten hangen.

De foto, voor alle duidelijkheid een archieffoto gekozen door NUUS, toont de schepenen met een vlag met Vlaamse leeuw in het zwart. Zonder de rode klauwen dus, zoals op de offici ële vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest.

“De getoonde vlag is geen ‘Vlaamse Leeuw’ (Vlamingen) maar wel de strijdvlag van de flaminganten (rechts nationalisten). Dat zou een NV-a mandataris mogen weten (… ofwel is het een doordachte misleiding. Graag duiding”, klinkt het bij een lezer.

Gevraagd naar een reactie laat N-VA schepen Brecht Cassiman weten dat de foto werd genomen tijdens de Ronde Van Vlaanderen. “Als het gaat over de al dan niet rode klauwen: dat is een politiek compromis geweest in het Vlaams Parlement ten tijde van het vastleggen van die vlag. Daar is toen gekozen voor de vlag met rode klauwen, maar beide zijn wel degelijk Vlaamse Leeuwen”, voegt schepen N-VA Evert De Smet  daaraan toe.

“Rode of zwarte klauwen, elke Vlaamse leeuw die uithangt, krijgt een attentie van ons”, aldus nog Cassiman. En  De Smet  weet nog: “De vlag zonder rode klauwen is trouwens geen strijdvlag van rechts: ook Vlaamsgezinde linkse organisaties zoals De vlag zonder rode klauwen is trouwens geen strijdvlag van rechts: ook Vlaamsgezinde linkse organisaties zoals  Vlinks gebruiken gebruiken die. Belangrijkste is dat we allemaal Vlamingen zijn en daar best fier over mogen zijn. En op een dag als 11/7 kan je dat tonen door die vlag uit te hangen. En dat gevoel van fierheid over wat het betekent om Vlaming te zijn en zich Vlaming te voelen, willen we onderstrepen. Overigens zien wij dat Vlaming-zijn als iets inclusief: iedereen kan Vlaming zijn en worden.”