©RV - Foto stad Ninove

HET BANKJE brengt amateurtheater op 20 plekken in Ninove

OPENDOEK lanceert een podcasttheaterproject dat  over heel Vlaanderen en Brussel te beluisteren valt. Op honderden bankjes. Ook in Ninove.

 

HET BANKJE is een zomers en coronaproof theaterproject naar een idee van Wim Chielens. Voor HET BANKJE bracht OPENDOEK, de koepel van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel, verschillende disciplines uit de amateurkunsten samen. Meer dan honderd theatermakers, acteurs, schrijvers en visueel-grafische talenten hebben 20 luisterverhalen geschreven, ingespeeld en visueel verbeeld. Een staaltje van veerkracht om zelfs in tijden van corona theater tot bij het publiek te brengen.

 

Blijkbaar staan steden en gemeenten na al die maanden met weinig of geen culturele activiteiten te popelen om hun burgers theater aan te bieden: meer dan 60 hebben zich ge ëngageerd om HET BANKJE te verspreiden op hun grondgebied. Genieten van HET BANKJE is simpel: neem tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje met de OPENDOEK-sticker, scan met je smartphone de QR-code op het bankje en word getuige van een origineel gesprek tussen twee mensen. Ook in Ninove kan je op een 20-tal bankjes naar dit originele theaterspel ‘luisteren’. Misschien hebben deze intieme, bizarre en aangrijpende dialogen zich wel afgespeeld op de plek waar je zit …

 

“Het was een harde beslissing, deze week, om alle geplande publieke cultuuractiviteiten van deze zomer te schrappen”, zegt schepen voor cultuur Henri Evenepoel. “Ik ben dan ook heel blij dat we met dit origineel project toch nog iets cultureels kunnen aanbieden aan de Ninovieters. Ik wens hen dan ook heel veel luistergenot!”

Praktische informatie

 • De podcast HET BANKJE is te beluisteren tot 31 augustus.
 • Je vindt de Ninoofse ‘bankjes’ op de volgende plekken:
  • Meerbeke: speelplein achter oud gemeentehuis
  • Neigem: kapel van Bevingen + speelplein op Dries
  • Lieferinge: dorpsplein
  • Denderwindeke: dorpsplein (ter hoogte van Windekeveldweg)
  • Pollare: Zwarte Flesch + schuilhut langs de Dender tussen Pollare en Zandbergen (ter hoogte van fietsknooppunt 96 / wandelknooppunt 99)
  • Appelterre-Eichem: kerk van Appelterre
  • Voorde: kasteel
  • Aspelare: speelplein in Plekkersstraat
  • Nederhasselt: Mun’Ha (achter Hof ter Beke) + kapel in Paellepelstraat
  • Outer: dorpsplein
  • Okegem: brug over de Dender
  • Ninove: kapel in de Diepe Straten + sas (jaagpad Dender) + stadspark (ter hoogte van monument Dr. Hemerijckx) + ’t Oeversteksken (kant IKORN-parking) + Kerkplein + oud stadhuis
 • Info: dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 50 52 84

Meer informatie over verhalen en (stem)acteurs: www.opendoek.be/hetbankje