COVID-19 slaat ook hard toe in het OZC Sint-Vincentius te Viane


Viane. Ook het ondersteunings- en zorgcentrum Sint-Vincentius heeft af te rekenen met COVID-19. Momenteel zijn er vijf bewoners positief getest. Vorige maand testen reeds vier begeleider positief. De directie van het OZC Sint-Vincentius wil geen risico nemen. Op woensdag 4 november zal het voltallige personeel op COVID-19 worden getest. De bewoner die als eerste positief testte is opgenomen in het ziekenhuis, de andere vier kregen een kamer in een speciaal ingerichte leefgroep in het zorgcentrum.

Het coronavirus lijkt voorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking nu zwaarder te treffen dan tijdens de eerste golf. “De kaarten liggen nu anders. We zijn beter voorbereid en hebben een grote voorraad beschermingsmateriaal, maar tegelijk zien we bij sectorgenoten uit de streek dat het virus op grotere schaal toeslaat. We stellen alles in het werk om een verdere verspreiding van het virus binnen onze muren te voorkomen”, zegt algemeen directeur Ann Taelemans.

Naar aanleiding van de kritieke toestand in de rest van Belgi ë besliste het OZC om preventief in lockdown te gaan. De bezoek- en thuisverblijfregeling werd tijdelijk stopgezet, maar zelfs dat kon niet verhinderen dat het virus zijn weg naar binnen vond. Het begeleidend personeel van de besmette bewoners testte negatief. Naar de oorzaak van de besmetting heeft de directie voorlopig het raden. ‘We hielden er rekening mee dat we ondanks de strenge voorzorgsmaatregelen in deze situatie terecht zouden komen. Daar zijn we op voorbereid. We willen de getroffen bewoners nu de beste kansen geven op een goede afloop”, besluit Ann Taelemans.

Julien Borremans