Andy Vanbellinghen verlaat met slaande deuren de Open Vld en stapt over naar Weerbaar Geraardsbergen.

Andy Vanbellinghen: ‘Een partijkaart is geen muilkorf.’


Geraardsbergen. Andy Vanbellinghen (48) verlaat de Open Vld en stapt over naar Weerbaar Geraardsbergen, waar hij communicatiemanager wordt. Vanbellinghen kon zich niet meer vinden in ‘de normen en waarden van de lokale afdeling Geraardsbergen’. Andy stond met de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de twaalfde plaats van de Open Vld-lijst. Andy zette zich begin oktober openlijk af tegen de regeringsdeelname van zijn partij. Hij verklaarde: ‘Een partijkaart is geen muilkorf’. Saskia Monseur – voorzitter van de Open Vld – onderstreept het belang van de vrije meningsuiting en wenst Andy veel succes toe.

Andy Vanbellinghen (48) heeft via de Facebookpagina van Luc in Geraardsbergen zijn overstap van de Open Vld naar Weerbaar Geraardsbergen bekend gemaakt. ‘Als ge ëngageerde burger kon hij zich naar eigen zeggen niet langer terugvinden in de normen en waarden van de lokale afdeling Geraardsbergen. Ook de steriele burgerparticipatie zoals thans uitgerold door de stad Geraardsbergen, met die talloze praatbarakken met ronkende namen maar zonder enig resultaat op het terrein, kon hij niet langer aanzien’, schrijft Luc in Geraardsbergen.

‘Verblind door ego’s’
Andy Vanbellinghen stond met de laatste gemeenteraadsverkiezingen op de twaalfde plaats van de Open Vld-lijst en was goed voor 171 voorkeurstemmen. Andy liet zich als voorzitter van de dorpsraad van Zandbergen opmerken. In 2018 verklaarde hij aan Nuus: ‘Bij de Open Vld ben ik niet de enige voorzitter die opkomt. We zijn met 3 in totaal die opkomen binnen Geraardsbergen. Rudi Walckiers en Hugo De Mulder zijn de andere voorzitters die zich ook politiek kandidaat stellen. Dat we met 3 voorzitters binnen 1 en dezelfde partij opkomen is binnen Geraardsbergen uniek. We gaan voluit de kaart spelen van de burgerparticipatie. Onze slogan is ook niets voor niets “uw luisterend oor”.’ Andy zit momenteel in de adviesraad van de Bib.

Eens binnen de Open Vld koelde zijn engagement vrij snel af. Op zijn Facebookpagina nam hij begin oktober openlijk afstand van de regeringsdeelname van de Open Vld. Zijn motivatie: ‘Het gaat hier niet over welke punten die er ontbreken, het gaat mij hier vooral om het resultaat van de verkiezingen en de regeringsvorming.’

Op de Facebook haalt Luc in Geraardsbergen fel uit: ‘De lokale politiek, verblind door ego’s en doof voor de echte noden en behoeften van de bevolking, beantwoordde duidelijk niet langer aan zijn verwachtingen. Dat de oppositie deze klungelende meerderheid bovendien geen strobreed in de weg legt, heeft ongetwijfeld ook zwaar doorgewogen in zijn beslissing om de traditionele partijpolitiek vaarwel te zeggen.’ Andy Vanbellinghen zal voortaan als communicatiemanager de rangen van Weerbaar Geraardsbergen versterken.

Saskia Monseur reageert
‘Andy Vanbellinghen is sinds 2016 bestuurslid bij Open VLD Geraardsbergen, na actief te zijn geweest bij S.PA in Halle. De voorbije maanden was Andy minder actief binnen Open VLD Geraardsbergen. Steeds vaker werd ons zowel binnen als buiten de partij gewezen op de wijze waarop Andy Vanbellinghen, als bestuurslid van Open VLD Geraardsbergen, communiceert via de sociale media. Als liberale partij dragen we vrije meningsuiting hoog in het vaandel. We zullen dit ook altijd nastreven en het belang hiervan benadrukken.

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat wij met Open VLD Geraardsbergen over een kwalitatieve en ge ëngageerde groep beschikken om met volle overtuiging de toekomst tegemoet te gaan, en we vanuit dat oogpunt nog meer ge ëngageerde leden wensen aan te trekken, werd verschillende keren het gesprek aangegaan met Andy Vanbellinghen over zijn engagement en loyauteit t.o.v. de partij.   Er werd afgesproken om tegen de herfstvakantie open kaart te spelen, wat dus vandaag is gebeurd. Wij wensen Andy veel succes bij zijn nieuwe uitdaging’, geeft Saskia Monseur mee.

Julien Borremans