Herdenking aan oorlogsmonumenten in Oosterzele en Gijzenzele

Schepen Marleen Verdonck: ‘Nooit vergeten, altijd herdenken’

Het gemeentebestuur van Oosterzele vindt het heel belangrijk dat elk jaar de oorlogen herdacht worden. Burgemeester Johan Van Durme: ‘We vinden het jammer dat we dit jaar geen ruim publiek konden uitnodigen voor de 11 novemberviering. Vanwege corona werd het een korte plechtigheid met een heel beperkte delegatie. We wilden toch ook — in deze barre coronatijd — vasthouden om dit te kunnen doen’. Burgemeester Johan Van Durme, schepen Marleen Verdonck, een NSB — vertegenwoordiger en een klaroenblazer hebben aan de oorlogsmonumenten in Oosterzele en Gijzenzele met neerlegging bloemen, een speech en The Last Post een pi ëteitsvolle hulde gebracht aan alle oorlogsslachtoffers. De herdenking was kort, maar heel ingetogen. Antoine Heyerick woonde voor NSB de herdenking bij in Oosterzele, Norbert Buyse in Gijzenzele. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).

Schepen Marleen Verdonck: ‘Vandaag 11 november 2020 om 11 u herdenken we het einde van één van de ergste rampen ooit die ons overkomen is: WO I. In een treinwagon in de bossen van Compiègne kwamen de groten der aarde Frankrijk en Duitsland samen om die vrede schriftelijk te bevestigen. Enkele jaren geleden was ik op hetzelfde tijdstip als nu in Londen. Big Ben sloeg 11 u en het werd in de anders zo drukke metropool muisstil. Alleen stilte omringde de grote massa en verenigde allen samen, met de rode poppies die overal werden aangeboden en gedragen. Een optocht van honderden oud — strijders van allerlei oorlogen waarin het Verenigd Koninkrijk betrokken was trok voorbij. Het was niet alleen stil rondom ons, maar ook in ons binnenste. De fierheid waarmee mannen en vrouwen optrokken in hun uniform greep mij bijzonder aan. Ze straalden de fierheid uit waarmee ze hun land hadden verdedigd. Miljoenen mensen uit meer dan 120 landen hebben meer dan 100 jaar geleden have en goed verlaten om ter strijde te trekken en hun leven opgeofferd voor onze vrijheid. Overal tref je monumenten en grafstenen aan die de dankbaarheid uitdrukken aan diegenen die ten strijde trokken en niet meer zijn teruggekeerd, zoals bij ons in Oosterzele. De jaarlijkse herdenkingen hebben dat ene doel voor ogen: nooit meer ten oorlog, nooit vergeten, altijd herdenken. Vandaag hebben we met een totaal andere vijand te maken: het coronavirus. Laat ons ook die bestrijden, maar met andere vreedzame wapens die van de afstand, de ontsmetting, het mondmasker, het telewerk, beperkte contacten. Hopelijk duurt deze strijd geen 4 jaar, en kan de herdenking volgend jaar in normalere omstandigheden doorgaan’, speechte schepen Marleen Verdonck.

Reporter 17

X