Coronatestcentrum in Geraardsbergen voert testcapaciteit op


Geraardsbergen. De overheid heeft beslist dat mensen met een hoogrisicocontact maar zonder symptomen vanaf 23 november terug getest zullen worden. De testcapaciteit zal dan ook opnieuw opgedreven worden. Ook in Geraardsbergen is dat het geval.

Op 21 oktober werd beslist dat mensen zonder symptomen niet meer getest werden. De wachttijd in de labo’s van de overheid liep soms op tot 5 dagen en langer. Ondertussen is dit weggewerkt en werd de capaciteit van de labo’s opgedreven waardoor de normale teststrategie vanaf 23 november weer opgestart wordt.

Mensen die door de contactopsporing, of door een bedrijfs- of schoolarts als hoogrisicocontact worden beschouwd maar geen symptomen hebben, worden dan ook opnieuw getest.

Praktisch
Wie getest moet worden krijgt een code toegestuurd waarmee een afspraak gemaakt kan worden bij het testcentrum op www.mijngezondheid.belgie.be.
Wie wel symptomen vertoont, moet uiteraard nog steeds eerst contact opnemen met de huisarts.

De lokale diensten van Geraardsbergen en Ninove bieden een constante dienstverlening qua testing aan.
Op volgende dagen en uren kan men terecht in de Abdijstraat 8 in Geraardsbergen:

  • maandag tot vrijdag: 9 tot 13 uur
  • zaterdag, zondag en feestdagen: 10 tot 13 uur

In de namiddag gebeuren de testen in Ninove (Onderwijslaan 75, vroeger politiecommissariaat) en dit telkens van 13.30 tot 16.30 uur, van maandag tot en met zondag.

Coronalert
Wie de uitslag van zijn/haar test rechtstreeks wil ontvangen, moet de Coronalert app installeren voor hij/zij naar het testcentrum komt.

Veelgestelde vragen

Ik heb nauw contact gehad met iemand die positief getest is op COVID-19:

Je krijgt een sms van de contactopsporing of je wordt gebeld door je bedrijfs- of schoolarts. Je wordt nu beschouwd als een hoogrisicocontact en moet onmiddellijk 10 dagen in quarantaine, geteld vanaf het laatste contact met de besmette persoon. Op dag 7 zal je getest moeten worden, maar de contacttracers of betrokken arts zullen je hierover informeren.

 Je komt terug uit een rode zone in het buitenland:

Je vult je Passenger Locater Form in voor je aankomst in Belgi ë. Op basis van dit formulier wordt er bepaald of je een hoogrisicocontact hebt gehad of niet.

 Je test zelf positief op COVID-19:

Je gaat voor minimum zeven dagen in isolatie, geteld vanaf het begin van je klachten. Je mag pas uit isolatie als je drie dagen symptomenvrij bent. Isolatie wilt ook zeggen dat je g één contact meer hebt met je huisgenoten, je zit bij voorkeur in een eigen kamer en hebt een aparte badkamer. Je draagt te allen tijde een mondmasker bij het verplaatsen in je woning. Maar ook hier zal je arts je goed informeren.