De nieuwjaarwens van burgemeester Johan Van Durme

'Namens ganse ploeg van gemeente- en OCMW-raad een warme jaarovergang en een gezond 2021'

Het jaar 2020 zal in de geschiedenisboeken prijken als het jaar waarin het akelig en smerig coronavirusje ons uit elkaar trok. Het gemeentebestuur had graag alle Oosterzelenaars uitgenodigd voor de nieuwjaarreceptie. Jammer dat het nieuwjaarsvolksfeest door de coronacrisis begin januari 2021 niet kan doorgaan. En uiteraard wordt ook de nieuwjaarsreceptie voor het gemeentepersoneel gecanceld. Elk jaar werden de nieuwjaarsdrink voor de Oosterzelenaars en het gemeentepersoneel mooie attenties van de gemeente naar haar inwoners en haar personeel toe. Tijdens die nieuwjaarrecepties weerklonken telkens speeches van burgemeester Johan Van Durme. Hij wil nu graag via het infozine zijn nieuwjaarswensen aan de ganse bevolking meedelen. Samen met het infozine ga je de Oosterzeelse trage wegenkaart ontvangen. Een mooi cadeautje om het jaar 2021 sportief in te zetten. Beleef, bewonder, ontdek en geniet van onze authentieke gemeente. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Burgemeester Johan Van Durme: ‘Met het nieuwe jaar op de stoep hebben we de gewoonte om even achterom te kijken en het bilan op te maken van al het mooie dat het voorbije jaar bracht. Einde het annus horribilis 2020 is dat niet anders.

Op de nieuwjaarsreceptie op   het Tramplein   drukte ik de hoop uit dat 2020 een ‘knuffeljaar’ zou worden omdat ik zestig jaar jong werd in september 2020, omdat ik vijvendertig jaar getrouwd met dezelfde vrouw in oktober 2020 en twintig jaar burgemeester van het mooie Oosterzele op 19 januari 2021…..Er is echter nooit zo weinig geknuffeld geweest als in 2020 … buiten mijn vrouw gerekend natuurlijk..

Wel anders dan voorheen vergt het een bijzondere inspanning om te focussen op de lichtpunten. Want we hebben een periode van kommer en kwel achter de rug. Correctie, we bevinden ons in een periode van kommer en kwel. Sinds 13 maart 2020 ziet ons leven er anders uit. Een virus zette alle wetmatigheden op zijn kop, met als voornaamste exponent het kortwieken van ons sociale leven. Anderhalve lockdown verder maken we de voorlopige tussenstand op. Aan de imaginaire eindejaarsfeestdis blijven een paar stoelen voorgoed leeg. Afscheid en geboorte, beide onlosmakelijk verbonden met het leven en gepaard gaand met eeuwenoude groepsrituelen worden noodgedwongen individueel beleefd. Een fysieke aanraking, als teken van troost of gedeelde blijdschap, we moeten het al maanden missen. ‘Huidhonger’ werd een begrip dat onwrikbaar onder ons vel kwam te zitten. Samen met het einde van de eerste lockdown stierf ‘het applaus voor de zorg’ uit en wakkerde het virus weer aan. Het vieren van de teugels — een late vorm van zomermoeheid — en een wegkwijnend draagvlak resulteerde dit najaar in de zogenaamde 2de golf. Het logische gevolg was de lockdown 2.0, de miniversie. De resultaten van die betaversie van lockdown waren lang hoopgevend, maar op dit moment (we schrijven medio december) lijken de cijfers te stagneren terwijl het verhoopte resultaat nog niet in zicht is …

2020, of hoe het leven zich ontspon als een soap, neergepend door grillige scenaristen.

Was er dan alleen maar dat tranendal? Gelukkig niet, neen. De waardering voor de zorg was oprecht, het applaus was hartverwarmend. Heel wat Oosterzelenaren (her-)ontdekten hun wandelschoenen en — vooral — de schoonste verborgen plekjes (parels?) van onze gemeente. Talloze vrijwilligers verleenden hand- en spandiensten voor o.a. de ver- en bedeling van mondmaskers, een schare ge ëngageerde stiksters leenden onder de noemer ‘sew2care’ de eerste nood en fabriceerden honderden mondmaskers. 2020 was niet alleen een voedingsbodem voor het virus, maar ook voor creatieve verenigingsstuurlui en ondernemende handelaars. Onder de noemer ‘koop lokaal’ werd dichtbij huis kopen en korte keten nog hipper dan voorheen. Het was lang niet alleen maar kommer en kwel.

Namens mezelf en de ganse ploeg van gemeente- en OCMW-raad wens ik u een warme jaarovergang en een behouden, gezond 2021 toe. En veel moed ook, om nog even vol te houden, met het einde van de tunnel in zicht. Met vrienden en familie klinken op het nieuwe jaar zit er voorlopig nog niet in. Bij deze ook een warme oproep aan iedereen om tijdens deze nieuwjaarsmaand oog en aandacht te hebben voor mekaar. Houd contact, bel eens iemand, tik op het raam, vraag hoe het gaat, … Het kan een wereld van verschil betekenen en het maakt onze samenleving weer wat warmer. Afsluiten doe ik met een citaat van de man die ooit de mooiste openingszin schreef, de schrijver Gabriel Garcia Márquez, uit zijn ‘liefde in tijden van cholera’: “Het geheugen van het hart zeeft slechte herinneringen weg en maakt de goede mooier. Ad multos annos, besluit burgemeester Johan Van Durme.

X