Sneeuw met oudejaar in Zottegem?

Vieren we oudejaar met een laagje sneeuw in Zottegem? Volgens Weerstation Erwetegem/Zottegem is die kans zeker niet onbestaande.

‘Weerman’ Jurgen Tolleneer verwoordde het gisteren zo:  

“In de loop van de nacht van woensdag op donderdag zal een neerslagzone de Vlaamse Ardennen bereiken. Aangezien we ons dan in relatief koude lucht zullen bevinden kan de neerslag een winters tintje krijgen. Omdat het op het randje van net niet/net wel is, is de voorspelling niet gemakkelijk. Voorlopig ga ik er van uit dat de eerste neerslag als regen zal vallen. Door isothermie, de luchtkolom die van bovenuit geleidelijk afkoelt bij ‘stevige’ neerslag, zal de regen waarschijnlijk overgaan in (smeltende) sneeuw. Omdat hoogteligging bij isothermie belangrijk is maakt het in dit soort situaties zeker uit of je op 15m hoogte in de Scheldevallei, of op de Hotond op 150m hoogte woont.”

“Mijn visie: De gebieden onder de 75m maken weinig kans op een sneeuwdekje. Tussen de 75 en 125m hoogte is de kans op een dun drabdekje re ëel. Op de hoogste toppen >125m zou het landschap wel eens echt wit kunnen worden met een paar centimeter natte zware sneeuw. Zoals gezegd is de situatie zeer -kielekiele-. Een halve graad meer of minder, doorzettende neerslag of lichte neerslag, kunnen het verschil zijn tussen regen of sneeuw. Dus don’t shoot the messenger indien het toch wat anders verloopt. Fijne en vooral veilige feestdagen gewenst vanuit Erwetegem. ❄🥳

Update vandaag woensdag 30 december:

“Kansen op sneeuwval door isothermie lijken tot op zeeniveau vergroot. Een snelle blik op de ochtendkaarten toont ons een winterse prik. In de loop van de nacht zal het stilaan beginnen regenen in de Vlaamse Ardennen. De weermodellen berekenen nu nog steeds voldoende neerslag om het nulgradenniveau door isothermie fors te laten zakken. In dat geval zullen dus eerst de toppen van onze Vlaamse Ardennen wit worden, maar ik sluit naarmate de neerslag intenser wordt zeker niet uit dat het ook in de Schelde/Dendervallei en hun zijvalleien wat wit wordt. Zoals ik gisteren reeds vermeldde maakt een halve graad meer of minder, wat meer of mindere intensieve neerslag, het verschil uit tussen regen of sneeuw. Vanaf zo’n 100m hoogte schat ik de kans op een dun sneeuwdek rond 75%. Ik zou er zelfs niet van opkijken moest het op de hogere heuvelruggen zelfs tot een mooi (maar weliswaar nattig) sneeuwdekje van een cm of 5 komen.”

Weerstation Erwetgem/Zottegem volgen? Klik op deze link  

X