Duurzame heraanleg van Pontweg van start

De Pontweg in Merelbeke wordt de komende maanden grondig vernieuwd. Er vinden rioleringswerken plaats, er komt een nieuw wegdek met aandacht voor ontharding en er wordt ook in openbare led-verlichting voorzien.

Afgelopen maandag, op 11 januari, gingen de werken aan de Pontweg al van start. Daarvoor nog vernieuwden alle nutsbedrijven de kabels en leidingen die er liggen. Voor schepen van Openbare Werken Pascal Rousseaux (CD&V) is dit een belangrijk project. “In de eerste plaats omdat het past binnen de betrachting van het lokaal bestuur om de Melsenbeek en de Scheldevallei verder te saneren, met het oog op een betere waterkwaliteit.”
Zo zal er aan de Pontweg een gescheiden rioolstelsel worden aangelegd, waarmee het afvalwater voortaan zal worden afgevoerd naar de collector van Aquafin. Van daaruit gaat het vervolgens verder naar het waterzuiveringsstation van Zwijnaarde.
Maar er zitten nog meer duurzame aspecten vast aan deze heraanleg. “We kozen er ook voor om het wegdek maximaal te ontharden. Er komt een zogenaamd karrenspoor, met twee relatief smalle betonstroken waar over gereden kan worden. Het resterende deel van de weg zal bestaan uit waterdoorlatende verhardingen. Dat is een stuk klimaatbestendiger. Tot slot wordt de bestaande openbare verlichting vervangen door energiezuinige leds”, aldus schepen Pascal Rousseaux.
De werken worden uitgevoerd door aannemer NV Casteleyn & Zonen en zullen ongeveer vijf maanden in beslag nemen. De totale kostprijs bedraagt € 240.000.