‘Een schouderklopje voor de jongeren in de vorm van een hip mondmasker.’


Geraardsbergen. Jongeren die de coronamaatregelen in Geraardsbergen goed opvolgen, worden door de politie en de jeugddienst toepasselijk beloond. Kruisen ze één van de komende dagen een agent, met mondmasker en op voldoende afstand, dan krijgen ze een hip mondmasker van de Giesbaargse Jeugd. Zo worden de vele positieve voorbeelden bij de jongeren extra in de kijker gezet.

 Mondmaskers blijven de komende maanden een essentieel onderdeel in de strijd tegen het coronavirus. Ook middelbare scholieren moeten er verplicht een opzetten op weg naar school met het openbaar vervoer, in de winkelstraten en op school zelf.

Plichtsbewuste jongeren
Patrice De Mets — korpschef van de politie Geraardsbergen/Lierde — staat volledig achter deze beloningscampagne. ‘Bij het patrouilleren merken we dat jongeren hun mondmasker plichtsbewust dragen. Dat neemt niet weg dat ze het zwaar hebben: ze zijn het beu en snakken naar wat meer vrijheid. Deze maskers steken onze jongeren een hart onder de riem. Een positieve aanmoediging werkt beter dan enkel een repressieve aanpak,’ geeft korpschef Patrice De Mets mee.

Volgens Tine van de Jeugddienst volgen de jongeren de coronamaatregelen grotendeels goed op. ‘Ondanks het feit dat de meeste jongeren het niet makkelijk hebben, zijn de meeste jongeren erg gemotiveerd. Sommigen onder hen hebben het zeker niet makkelijk. De lange quarantaine zorgt voor eenzaamheid en soms wat neerslachtigheid, maar ondanks alles volgt de jeugd de maatregelen goed op.’

#9500DIKKEN
Ook Lindie en Sabrina maken er het beste van. Ze zitten in het laatste jaar. ‘We missen de honderd dagen en de feestjes die daarmee gepaard gaan. Onze vrienden en familie zien we een stuk minder dan we zouden willen, maar er is een vaccin. Hopelijk is het einde van de coronaperiode in zicht.’ Lindie en Sabrina bevestigen dat heel wat jongeren de coronamaatregelen goed opvolgen. ‘Jongeren nemen hun verantwoordelijkheid’, bevestigt Sabrina.

Het lokaal bestuur koos voor 2 verschillende designs: eentje met als tekst ’k Ben briljant, elegant én ik hou afstand en eentje met een typisch Geraardsbergs tintje: #9500 dikken.

Julien Borremans