Gratis mondmasker voor alle leerlingen van de derde graad


Geraardsbergen. Het lokaal bestuur van Geraardsbergen schenkt elke leerling uit het 5e en 6e leerjaar basisonderwijs twee stoffen mondmaskers. Het gaat over een 800-tal leerlingen die de maskers op vrijwillige basis kunnen dragen, en dit zowel op de schoolbanken als op publieke plaatsen. Tegen half februari worden de maskers verdeeld.

“Verschillende virologen, waaronder prof. Erica De Vlieghe, zijn  voorstander van mondmaskers in het 5e en 6e leerjaar. In Frankrijk en Itali ë draagt men al op jongere leeftijd een mondmasker. Het nut daarvan bewijst de actualiteit: Geraardsbergen werd recent nog geconfronteerd met corona-uitbraken in lagere scholen, onder meer met de Britse variant. In één school werden 23 leerlingen en 4 leerkrachten besmet. Daarom willen we onze kinderen sensibiliseren – en niet verplichten – om een mondmasker te dragen, op school en daarbuiten. We zijn blij dat de scholen mee in dit verhaal stappen”, zegt burgemeester Guido de Padt.

Niet alleen de scholen, ook de kinderen werden betrokken bij dit initiatief. Via de socialmediapagina’s van de Giesbaargse Jeugd, Lokaal Bestuur Geraardsbergen en Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde konden ze stemmen op hun favoriete quote. “Geef mij ruimte” en “’k Ben briljant, elegant én ik hou afstand” kwamen onder meer als favoriet naar boven.

“Nadat we eerder al 2 stoffen mondmaskers aan elke leerling uit het secundair onderwijs schonken, willen we er nu voor zorgen dat ook de leerlingen van het 5e en 6e leerjaar kwaliteitsvolle mondmaskers hebben. We vinden het bovendien heel belangrijk om aandacht te schenken aan het welzijn van onze jongeren. Ze hebben het tijdens deze coronacrisis heel zwaar. Het mondmasker van de Giesbaargse Jeugd, met een hip design gekozen door de jongeren zelf, is een manier om verbinding te cre ëren. Niemand anders dan onze jeugd zal het trouwens kunnen verkrijgen”, besluit schepen van Jeugdbeleid en Onderwijs Fernand Van Trimpont.

De artsen die deel uitmaken van de Geraardsbergse crisiscel juichen de mondmaskertjes voor het 5e en 6e leerjaar toe. Dokter Lieven Vergote, spoedarts bij het A.S.Z.-ziekenhuis: “Iedereen heeft ondertussen begrepen dat het virus geen grenzen kent: geen landsgrenzen, geen taalgrenzen maar evenmin leeftijdsgrenzen. Vandaar dat ik dit initiatief – en vooral het vrijwillig aspect – steun. Het is aan ons volwassenen om op een volwassen wijze met onze kinderen om te gaan en hen te wijzen op het nut van het dragen van een mondmasker in deze duistere tijden.”