Foto J V Bever

Schepenen Christ Meuleman en Orville Cottenie blij met lof over Trage Wegenkaart

Ideaal geschenk voor wandelaars

Schepenen Orville Cottenie (N-VA) en Christ Meuleman (CD&V) hebben in het gemeentehuis met veel trots het nut en het doel van de ‘Oosterzele Trage Wegenkaart’ toegelicht. Elke bewoner van de fusiegemeente ontving in zijn bus de Trage Wegen Kaart. Ronduit een mooi geschenk voor de vele wandelaars die met deze kaart zelf een route kunnen uitstippelen. We kunnen het bevestigen, we gingen zelf al meermaals op stap en ontdekten minder bekende plekjes in onze fusiegemeente. Landelijk Oosterzele, heeft meer dan je denkt. Eigenlijk hebben velen van ons nog niet eens de helft van Oosterzele bezocht. Je hoeft niet te ver te gaan om ontspanning en geluk te vinden. Genieten van hier. Een relevante boodschap in tijden van een soort lockdown en corona.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

De coronacrisis bracht ook iets goeds teweeg: het wandelen (her)ontdekt. In 2013 werd in Oosterzele het initiatief genomen om al de trage wegen in kaart te brengen. Een schitterend initiatief van de gemeentelijke werkgroep ‘Recreatief en A(ttra)ctief via de Trage Weg’ die erin slaagde alle trage wegen in Oosterzele te inventariseren. De VZW en Werkgroep Trage Wegen die in de Atlas der Buurtwegen (1843) een ideaal hulpmiddel vond. De uitgave van de ‘Trage Wegen Kaart’ kwam tot stand dankzij de Werkgroep en vzw Trage Wegen, de gemeente, bibliotheek en toerisme Oosterzele.   De krachten gebundeld, mooi toch!

Schepen Toerisme Orville Cottenie: ‘Trage Wegen zijn levend erfgoed en vertellen veel over de eigenheid van een dorp en bevatten veel verhalen en legendes’. Schepen Openbare Werken en groen Christ Meuleman: ‘Trage Wegen zijn officieel alle wegen zonder gemotoriseerd vervoer, behalve landbouwvoertuigen. Samen met de provincie en het Regionaal Landschap willen we ze zoveel mogelijk in stand houden, onderhouden of herstellen. We willen dat doen met vrijwillige wegspotters die een oogje in het zeil houden en eventuele problemen melden’. In de ‘Trage Wegen   Kaart’ tref je interessante weetjes over de Molenroute, Bunkerroute, Halve Maanroute, De Route van de Molenaar’, de Vierhoekhoeve, Overstromingsgebied, Stokerij Van Damme, windmolens, watermolens, bunkers, caf és, koffiehuizen, restaurants, eetgelegenheden, streekproducenten, markten, logeeradressen, pastorietuinen.   Wie graag nog een Trage Wegen Kaart wil kan in bib Scheldewindeke terecht. Er is ook een digitale versie op de website Toerisme Oosterzele.         Reporter 17