©SOS Wilde Dieren

Vos die 8 jaar werd opgesloten in garage wordt opgevangen in Geraardsbergen

Opmerkelijk verhaal uit Geraardsbergen. Bij SOS Wilde Dieren werd daar een vos binnengebracht die 8 jaar opgesloten was geweest in een garage.

Het die werd in beslag genomen bij een gezin uit Opglabbeek dat dacht er een tam dier van te kunnen maken. “Gelukkig kon de arme vos bevrijd worden uit deze situatie door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek”, klinkt het bij SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen, een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende wilde dieren. “Ook van onze collega’s van Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren Merelbeke vzw kregen we een vos binnen die verder moet verwilderen. Stap per stap leren deze vossen weer vos te zijn.”

In Het Nieuwsblad klinkt het in een gesprek met centrumverantwoordelijk  Nancy Van Liefferinge  als volgt: “Vossen zijn wilde roofdieren en hebben dus ook die instincten. Ze graven, jagen en leggen lange afstanden af om een prooi te zoeken. De vos heeft een jachtinstinct nodig. Als vossen binnengebracht worden in een opvangcentrum en ze blijken te tam, dan is dat vooral een slecht teken. Die beesten mogen eigenlijk net mensenschuw zijn. Als we zo’n vos nu terug in de natuur laten, wordt die binnen de kortste keren doodgeschoten omdat hij te dicht bij mensen komt. Hier in ons park kan de vos weer stap voor stap leren een vos te zijn en eventueel zijn laatste jaren in het wild doorbrengen.”