Concept Schoolstraat wordt uitgetest aan GILO Oosterzele

Open Vld tevreden met uitvoering

In de week van 3 tot en met 7 mei 2021 zal het concept ‘schoolstraat’ uitgetest worden aan het GILO Oosterzele. Een ‘schoolstraat’ is een straat die aan het begin en/of einde van de schooldag gedurende een bepaalde duur wordt afgesloten. Met uitzondering van hulp- en nutsdiensten is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De straat is enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Bewoners kunnen de straat steeds uitrijden, maar niet inrijden. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle).
Zo wil men werk maken van een gezonde en aangename schoolomgeving met betere luchtkwaliteit, kansen voor vergroening, sociaal contact, beweging, duurzame verplaatsingen en vooral een betere verkeersveiligheid. ‘De Open Vld plus-fractie is tevreden dat haar voorstel wordt uitgetest. Op de gemeenteraden van 28 maart 2019 en 22 april 2021 hebben we de vraag gesteld om werk te maken van proefprojecten rond schoolstraten in de gemeente’, legt Filip Michiels uit.
De Korte Ambachtstraat zal als ‘schoolstraat’ getest worden van 3 tot en met 7 mei 2021. De straat zal tussen 15 u 50 en 16 u 10 met dranghekkens afgesloten worden en op woensdag tussen 11 u 25 en 11 u 45. De doorgang langs de Geraardsbergsesteenweg én de doorgang in De Korte Ambachtstraat worden afgezet (net na de parking van de school). Parkeren kan nog steeds langs de Geraardsbergsesteenweg en op de parking van de school in de Korte Ambachtstraat. Men wijst graag op een bijkomende parkeergelegenheid op de parking van den Amb8 in de industriezone. Men kan dan samen met de kinderen het pad langs de school bewandelen om de auto te bereiken.   Men rekent voor het project op medewerkers (ouders, grootouders, buren, opzichters,…) voor het dagelijks afsluiten en heropenen van de straat.
Het toepassen van het concept ‘schoolstraat’ stimuleert ouders en kinderen om de fiets te nemen. Het zorgt dat de verkeersdruk rond de schoolomgeving beperkt wordt en dat de mogelijkheden om fysiek afstand te bewaren aan de schoolpoort worden vergroot. Het GILO staat paraat voor een veilige straat.       Reporter 17