Bram De Geeter: ‘De uitrol van het nieuwe diftarsysteem zit absoluut niet lekker.’

Op maandag 5 april start ILvA met de gewogen diftar. De commotie blijft…


Geraardsbergen. Op maandag 5 april start ILvA met de gewogen diftar. Het nieuwe systeem van afvalophaling blijft voor commotie zorgen. ‘De uitrol van het nieuwe diftarsysteem zit absoluut niet lekker’, meent gemeenteraadslid Bram De Geeter (Vooruit). Volgens De Geeter zijn er verschillende mankementen die het systeem nu reeds hypothekeren. Schepen voor Duurzaamheid en Milieu Martine Duwyn (Open Vld) wijst erop dat het systeem reeds in Brakel en Lierde ‘tot grote tevredenheid van de inwoners’ functioneert.

Gemeenteraadslid Bram De Geeter (Vooruit) maakt zich zorgen over de afvalophaling. ‘Het is van groot belang dat deze basisdienstverlening goed zit’, verklaarde hij dinsdagavond tijdens de gemeenteraad. ‘De uitrol van het nieuwe diftarsysteem zit absoluut niet lekker. Er is een systeem uitgewerkt dat duurder is voor de mensen. Niemand zit te wachten op het gebruik van de nieuwe containers.’

‘Gemiste kans…’
Bram De Geeter maakt zich ook zorgen over de mate waarin het systeem kan worden bijgestuurd. Zo maakt het gemeenteraadslid van Vooruit gewag van een aantal gevallen waarin mensen — zonder dat ze geraadpleegd werden — een grote container kregen aangeboden. ‘Een tijd geleden reed ik door de Weverijstraat en zag ik dat iedereen een grote afvalcontainer kreeg aangeboden. Dat is toch wel heel merkwaardig voor mensen die klein wonen en waarschijnlijk ook geen grote achteruit hebben. Werd er geïnformeerd naar de grootte van de container die ze wensten te ontvangen of kregen deze mensen standaard de grootste aangeboden?’

Tot slot is er de vooruitbetaling van €35 voor ILvA. Volgens Bram De Geeter bestaat daar heel wat wrevel over. ‘Hier heeft het stadsbestuur een kans gemist om de bevolking te raadplegen en te luisteren naar hun wensen en bekommernissen. Waarom werd er geen inspraak georganiseerd?’, merkt Bram De Geeter op. Bovendien is het volgens De Geeter toch wel heel merkwaardig dat ILvA op voorhand €35 aan de mensen vraagt. ‘Vermenigvuldigt dat bedrag met het aantal gezinnen in het werkingsgebied van ILvA en je komt aan een bedrag van een paar miljoen euro. ILvA heeft de afvalcontainer door de burger laten prefinancieren. Ongezien. We willen deze container niet. We zitten niet te wachten op het diftarsysteem. Bovendien moeten we het dan nog prefinancieren ook.’

De communicatie zit goed
Volgens schepen van Duurzaamheid en Milieu Martine Duwyn (Open Vld) is het perfect mogelijk dat mensen die ontevreden zijn over de grootte, de container perfect kunnen inwisselen tegen een kleiner formaat. ‘Bovendien behoort het nu ook tot de mogelijkheden om een ondergrondse container te plaatsen. Voor mensen die in een appartement wonen, is het zeker mogelijk om collectieve ophaling te organiseren’, laat Martine Duwyn weten. ‘ILvA heeft tweemaal een brief gestuurd waarin de gebruiker hun keuze over de grootte van de container kon kenbaar maken. Vanuit de dienst communicatie van de stad Geraardsbergen hebben wij ook de inwoners geïnformeerd. Er werd trouwens een flyer bedeeld’, verduidelijkt de schepen. ‘Containers kunnen nog steeds ingewisseld worden tegen een ander formaat.’

‘In de beginperiode zal er zeker worden ge ëvalueerd en waar nodig bijgestuurd’, laat schepen Duwyn weten. ‘We zijn er ons ook van bewust dat mensen soms op moeilijk bereikbare plaatsen wonen. Daarvoor hebben we kleinere vrachtwagens die makkelijker kunnen manoeuvreren in smalle steegjes of straatjes.’ Schepen Duwyn wijst erop dat dit systeem reeds in Brakel en Lierde loopt, zonder dat er klachten zijn. ‘Brakel en Lierde zijn trouwens duurder dan Geraardsbergen.’ Tot slot wijst schepen Duwyn erop dat het diftarsysteem op termijn overal zal worden ingevoerd. ‘Er is geen ontkomen aan.’

Julien Borremans