GO! Atheneum Geraardsbergen leidt rekruten op voor defensie, politie , brandweer en bewaking


Geraardsbergen. In 2009 kreeg het Atheneum als één van de weinige scholen in Belgi ë de kans om opleidingen binnen het domein Maatschappelijke Veiligheid aan te bieden. Dit jaar diende de school een programmatieaanvraag in voor de nieuwe richting “Defensie en Veiligheid” in het vijfde en zesde jaar TSO. Ze kreeg zonet de goedkeuring om als enige in de streek met deze opleiding studenten klaar te stomen voor een veiligheidsjob bij defensie, politie, brandweer of bewaking.

De school heeft al meer dan 10 jaar ervaring in de veiligheidssector en is gekend bij +18-jarigen uit de ruime regio. ‘We hebben standvastige partnerships kunnen opbouwen met de lokale politie- en brandweerkorpsen, defensie en tal van bewakingsfirma’s, maar ook met minder gekende spelers binnen de sector zoals douane en de strafinrichtingen. Al deze sectoren zijn echt op zoek naar nieuwe mensen en deze richtingen vormen een goede voorbereiding op beroepen met een hoge werkzekerheid. In de laatste 4 jaren zijn 74 van onze oud-leerlingen ingeschreven bij defensie in verschillende rollen: officier, onderofficier en soldaat’, legt directeur Brecht Persoons uit.

Defensie en Veiligheid
“Momenteel bieden we de richtingen Integrale Veiligheid en Veiligheidsberoepen al aan, maar deze zijn enkel toegankelijk voor jongeren ouder dan 18 jaar die al in het bezit zijn van een diploma of getuigschrift secundair onderwijs. De nieuwe richting Defensie en Veiligheid focust op een jongere doelgroep, namelijk leerlingen uit het vijfde jaar technisch secundair onderwijs die zich klaar willen stomen voor de toelatingsproeven binnen onder andere defensie, penitentiair bewakingsassistent en bij de federale politie,” gaat directeur Brecht Persoons verder.

Wat is dan het inhoudelijk verschil met de richtingen binnen Maatschappelijke Veiligheid die de school nu al aanbiedt? ‘Zonder twijfel het lessenpakket’, geeft cursuscoördinator Chris Teirlinck mee. “Jongeren die zich inschrijven voor het vijfde jaar Defensie en Veiligheid, moeten nog heel wat algemene kennis verwerven. Ze krijgen daarom nog een algemene basisvorming aangeboden bestaande uit onder andere wiskunde, Nederlands, Frans, Engels, aardrijkskunde en geschiedenis. Ook leggen we een grote focus op sport om in vorm te blijven en de teamspirit aan te wakkeren. Daarnaast wordt er vanzelfsprekend wel al een specifiek gedeelte ingericht, dat we normaal gezien modulair zullen aanbieden. We focussen dan zowel op een theoretische als een praktijkgerichte kennismaking en voorbereiding op gekende actoren als defensie, brandweer, politie en penitentiair bewakingsassistent. We trekken er geregeld op uit en bezoeken verschillende kazernes, douanes, bewakingsfirma’s en gevangenissen. De leerlingen kunnen ook het algemeen bekwaamheidsattest van bewakingsagent al behalen.”

Vanaf 1 september 2021 zal de school in nauwe samenwerking met de Belgische veiligheidssector een vijfde jaar Defensie en Veiligheid oprichten. Vanaf schooljaar 2022-2023 zal ook het zesde jaar bestaan. Meer info over de inhoud van de opleiding is terug te vinden op www.ka-geraardsbergen.be. Je kan je daar ook inschrijven voor de online opendeurdag die georganiseerd wordt op 30/4.