Tour de Th éâtres: Compagnie Cecilia en de cultuurhuizen van Oosterzele, Merelbeke, Sint-Lievens-Houtem en Wetteren

Vanaf 15 april fietstocht cultuurhuizen

Nu theaters nog even gesloten moeten blijven, pakt Compagnie Cecilia uit met  Cecilia Fietst, een project dat zowel theaterliefhebbers als fietsamateurs aanspreekt. Sinds medio april kan iedereen een eigen Tour de Th éâtres rijden, een idyllische fietstocht langs 5 podia in en rond het Gentse die kreunen onder het gemis van hun publiek. De fietslus van 70 kilometer — een stevige tijdrit — slingert van De Expeditie in Gent over CC Nova in Wetteren richting CC De Fabriek in Sint-Lievens-Houtem en GC De Kluize in Oosterzele om via Cultuurhuis Merelbeke weer te landen in De Expeditie. De 5 podia stapten enthousiast mee in het project. De route kan je hier downloaden:

https://gcdekluize.be/wp-content/uploads/Tour-de-Theatres-Compagnie-Cecilia-route-1.pdf
Wie de QR-codes op paaltjes aan de ingang van GC De Kluize scant, duikt de wereld in van niemand die verteld zoals jij. De fietstocht is 70 km lang en start officieel aan De Expeditie in gent, dat is de thuisbasis van Compagnie Cecilia. Je kan op gelijk welk punt in- en uitstappen.

#niemanddiefietstzoalsgij

GC De Kluize is een plek waar ‘verhalen samen komen’, dat van makers en van spelers. Maar meest van al nog van het publiek. De spreuk die de gevel van De Kluize siert (‘Niemand die vertelt zoals gij’) is in die zin een ode aan vertellers van divers pluimage.
Ook vandaag worden nog verhalen geschreven. Dat kan zelfs een virus met pandemische allure niet verhinderen. Begin 2021 lanceerde het Kluizeteam, met de medewerking van regisseur Nicolaas Rahoens (‘Adam&Eva’, ‘De Maagd van Gent’, …), het project ‘#niemanddieverteltzoalsgij.
Een twintigtal willekeurig gekozen Oosterzelenaren vormden 10 duo’s, het podium van GC De Kluize werd een veilige haven voor een deugddoende blind date, een gesprek over koetjes en kalfjes, over ‘leven onder corona gesternte’, over de kleine dingen des levens …
Samen ruim 100 minuten kijkplezier, met de spreekwoordelijke lach en een traan, maar bovenal een ode aan de veerkracht van de Oosterzelenaar en de mens in het algemeen. Mooie verhalen over het leven van alledag, intieme ontboezemingen soms, vaak ook grappig.
Met ‘de koers’ als metafoor voor het leven werd, in het verlengde van dit project, een blind date met twee in het wielrennen gepokt en gemazelde Oosterzelenaren. Over het leven in de koers, over met je neus in de wind rijden, overgeleverd aan, of veilig genesteld in de buik van het peloton, … Omdat niemand het zo schoon en doorleefd vertelt zoals zij.


cultuurhuis Merelbeke

Halte Cultuurhuis Merelbeke

Cultuurhuis Merelbeke is gloednieuw. Nog geen schrammetje op de theaterstoelen, geen spots die aan herstelling toe zijn, geen doorgezeten bureaustoelen. Alles ruikt nog naar nieuw en vers. Maar vooral ook naar heel veel zin om onze deuren open te zetten, om volk binnen te laten, mensen te laten delen in ons enthousiasme. Zo lang dat nog niet kan, laten we het publiek graag virtueel een inkijk nemen in ons fijne huis.
In het filmpje dat we opnamen voor de fietsroute ‘Tour de Th éâtres’ zien jullie een beperkte delegatie van Het Scheldeoffensief aan het werk. Het Scheldeoffensief  is een professioneel theatergezelschap dat goesting en talent voor theater bij (jong)volwassenen met een beperking wil opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. In hun wekelijks atelier laten ze hun deelnemers proeven van theater en dagen ze hen uit om hun grenzen te verleggen en verschillende stijlen te leren kennen. De ateliers worden begeleid door diverse professionele theaterdocenten.
Op projectmatige basis zetten ze inclusieve creatieprocessen op met een professionele artistieke omkadering. Ze werken telkens samen met diverse cultuur- en zorgpartners. Die trajecten monden uit in een voorstelling die ze spelen voor een breed publiek.
Het Scheldeoffensief werd in 2017 opgericht door theatermaker Frank Dierens en pedagoog An Van den Bergh. Het gezelschap cre ëerde het locatieproject ‘De Storm’ in de Scheldevallei, daarna volgden Wintersprookje en Waramis, dat in coronatijden herwerkt werd naar een coronaproof versie Waramis 2.0.
Sinds 2020 is Het Scheldeoffensief huisgezelschap van Cultuurhuis Merelbeke.

cc de fabriek

Halte CC De Fabriek Sint Lievens Houtem

Het kloppende geluid van machines nemen opnieuw de fabriekskoer in.

Kunstenaar Patrick Meulenijzer voegt nog een extra dimensie toe aan het geheel met werk dat refereert naar machines en motoren