Wordt stedelijk sportstadion betalend voor niet-leden?

Open VLD Zottegem vraagt zich af of het stedelijk sportstadion Jules Mathhijsstadion na de verbouwingswerken ten gevolge van een publiek- private samenwerking toegankelijk blijft voor iedereen of betalend wordt voor recreanten zoals in veel andere steden. De oppositiepartij pleit voor een duidelijk overleg tussen alle partijen, en een oplossing die het voor iedere Zottegemnaar mogelijk maakt om zijn sport op de ideale manier te blijven beoefenen.

Lees meer over de plannen voor het stedelijke sportstadion via deze link

“Zijn het de eerste zonnestralen, de lokroep van Evy Gruyaert, het gebrek aan sociaal contact of gewoon de coronakilo’s die ons terug een rondje laten lopen? Hardlopen blijft nog steeds één van de meest populaire sporten in Belgi ë”, klinkt het bij bestuurslid Lieve Vander Hauwert en gemeenteraadslid Jan De Maesschalck. Euforisch werden we dan ook toen de mooie plannen van het Jules Matthijsstadion voorgesteld werden in de pers. “Een nieuwe toekomst voor sport en recreatie! Zottegem wil haar inwoners zoveel mogelijk laten sporten in kwalitatieve omstandigheden” staat er immers te lezen op de website van ’t stad. Wie vertrouwd is met het stadion kent de afstanden : een kleine (binnenpiste) en een grote (buitenloop) toer tellen voor 1 km.”

“Een slechte (lees : geen) communicatie door het stadsbestuur gooide in deze Corona-loopperiode roet in het eten… ’s avonds werd velen de toegang ontzegd op het stadion. Reden : op bepaalde dagen wordt het stadion afgehuurd door de lokale atletieksportclubs. En het is nogal wiedes dat je je als niet-lid dan geen toegang kan verschaffen (ook in de Helios-zaal ga je geen balletje gooien tijdens de trainingen van BBC Helios Zottegem). Je kan je natuurlijk informeren en als recreant aansluiten waardoor je tijdens de trainingsdagen w él toegang krijgt of gaan lopen wanneer de atletiekpiste vrij is. Tijdens de eerste werken werd er vooral door lopend Zottegem uitgeweken naar De Gavers, De Blaarmeersen en bood (jammer genoeg) de Finse piste van 500m geen soelaas voor velen.”

“So far so good… Maar wat gaat er gebeuren na het heraanleggen van het stadion? Wordt het deels geprivatiseerd door de inbreng van sportclubs ? Blijft de atletiekpiste toegankelijk voor iedereen of wordt ze zoals in veel steden altijd afgesloten en altijd betalend ? Wordt de buitenloop behouden (zoals beloofd door de bevoegde schepen op sociale media) of moet er gezigzagd worden tussen de geparkeerde wagens? Een volwaardige buitenpiste zou d é oplossing zijn natuurlijk! Dient sporten naast de vele gezondheidsvoordelen ook niet om mensen te verenigen én onze sociale contacten te bevorderen ? Voor Open VLD moet atletiek een voor iedereen toegankelijke sport blijven. Uiteraard moeten de atletiekverenigingen in alle comfort en veiligheid hun trainingen kunnen organiseren. Maar de recreatieve loper, die misschien niet de ambitie heeft om zich bij deze clubs aan te sluiten, mag niet in de kou blijven staan. Wij pleiten dan ook voor een duidelijk overleg tussen alle partijen, en een oplossing die het voor iedere Zottegemnaar mogelijk maakt om deze sport op de ideale manier te blijven beoefenen.”