Pas gerestaureerd schilderij ‘Herbergscène’ te bewonderen bij Visit Geraardsbergen


Geraardsbergen. Elk jaar laat de Cultuurdienst van het lokaal bestuur een aantal werken uit haar kunstpatrimonium restaureren. Dit keer was het de beurt aan het schilderij “Herbergscène” van de Brusselse schilder Jean-Baptiste Madou. Nog tot op het eind van de zomer kan iedereen het kunstwerk bewonderen in het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen.

“Herbergscène” dateert uit 1848. Het is een romantische weergave van het leven in een herberg en brengt met fijne penseelstreken enkele protagonisten mooi in beeld. Het resultaat is een intrigerend tafereel waarbij je als toeschouwer het raden hebt naar de afloop. Valt het meisje op de voorgrond voor de gladde mooiprater uit de stad of blijft zij trouw aan haar volkse, lieve echtgenoot in spe?  Het lokaal bestuur van Geraardsbergen kreeg het schilderij in handen dankzij de schenking van Gustaaf Verhaeghe in 1900. Nu werd het in ere hersteld door het Atelier Bart Verbeke.

“Het schilderij is nog tot eind deze zomer gratis door iedereen te bezichtigen. Het hangt in de lakenhalle van het stadhuis (bereikbaar via het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen op de Grote Markt). Later zal het een prominente plaats krijgen in het toekomstige stadsmuseum”, aldus schepen van Cultuur en toerisme Ann Panis.