Angelo ging door een diep dal en koos resoluut voor zijn eigen fietsenwinkel

‘Ik voel me herboren en ben er klaar voor.’


Goeferdinge. Angelo Bogaert (41) gooit zich als fietsverkoper en -hersteller in een nieuw avontuur. In deze economisch moeilijke coronatijden lijkt dit haast een overmoedig avontuur, maar de jonge ondernemer is goed voorbereid: ‘Het is een jeugddroom die uitkomt. Ik plan al jaren om een eigen fietszaak te starten, maar door omstandigheden stelde ik de verwezenlijking ervan steeds uit.’

Angelo is een harde werker. Zijn nieuwe zaak is geen baanwinkel aan de Astridlaan of een nagelnieuwe store in een winkelcentrum. Atypisch, gedurfd en heel origineel heeft hij zijn atelier en verkooppunt in een oude hoeve langsheen de Eersbekeweg in Goeferdinge ondergebracht. In de open velden langs een smalle weg zie je van ver zijn zaak staan. ‘We hebben dit pand onlangs gekocht en zijn vast van plan om het verder te verbouwen.’ Angelo toont mij de hoeve. ‘Er zijn nog heel wat mogelijkheden om de zaak verder uit te breiden.’

Ecologisch werken
‘Vormt zijn afgelegen zaak geen belemmering voor zijn klanten’, vraag ik hem. ‘Helemaal niet. Mijn zaak is sinds 1 mei nog maar pas open en heel wat mensen vinden de weg reeds naar mijn atelier. Ze vinden het juist avontuurlijk. Bovendien raken ze niet gestresseerd door de drukte. Om hen nog meer op hun gemak te stellen, bieden we de klanten binnenkort een versnapering en een drankje aan. Ik wil hen de nodige tijd en rust bieden om een keuze te maken of om hun vraag naar mij toe te formuleren.’ Zijn zaak oogt heel gezellig en pittoresk.

AnVelo is de naam van de zaak. Je kan er terecht voor fietsherstelling van alle merken, aankoop van (elektrische) fietsen van het merk Superior, aankoop van fietsaccessoires, fietsbenodigdheden, sportvoeding en op termijn ook privé coaching van de startende kids. Angelo merkt op dat hij zoveel mogelijk ecologisch wil werken. Voor het kuisen en smeren van bijvoorbeeld de ketting gebruikt hij ecologisch vriendelijke producten. Angelo heeft ook een ophaaldienst. ‘Voor mensen die in Geraardsbergen wonen, haal ik gratis de fiets op om te herstellen.’

Burn-out
‘Wat heeft jou gedreven om de sprong te wagen?’ ‘Voordien was ik werkzaam in de Delhaize te Geraardsbergen. Ik maakte razendsnel carrière. Voor ik het wist, was ik winkelverantwoordelijke. Ik werkte 70 uren per week en verdiende goed mijn boterham. Op een gegeven moment kreeg ik ernstige fysieke klachten. Ik dacht dat dit wel zou overgaan, maar niets was minder waar.’ Angelo sukkelde in een zware burn-out en moest rust nemen. ‘Tijdens deze diepe crisis kwam ik tot het besef dat ik maar beter mijn droom kon realiseren. Alles raakte in een stroomversnelling. Ik nam medisch ontslag en concentreerde me volledig op mijn nieuwe uitdaging. Ik voel me herboren en ben er klaar voor.’

‘Vormde de coronacrisis niet eerder een belemmering om een nieuwe zaak te starten’, gooi ik Angelo voor de voeten. ‘Helemaal niet. Tijdens deze periode heb ik me degelijk en goed kunnen voorbereiden. Ik volgde tal van opleidingen, cursussen en workshops bij o.a. wereldkampioen veldrijden Mario De Clercq en kom beslagen op het ijs.’

Angelo rijdt als liefhebber ook met de fiets en steekt zijn schouders onder tal van initiatieven. ‘Ik ben ook van plan om workshops te organiseren voor jongeren om hen het plezier voor het fietsen bij te brengen. Ik ben ook zinnens om de opleiding initiator wielrennen te volgen en om me te professionaliseren in het begeleiden van jonge wielrenners.’
Om mensen de beginselen van het onderhoud van een fiets te leren, zal Angelo workshops organiseren. ‘Liefhebbers leren dan hoe ze op een degelijke manier hun fiets kunnen onderhouden.’

Angelo is vast van plan om ook fietsen te verkopen of fietsen op maat van de klant te maken. ‘Mensen die een nieuwe fiets willen, zullen wel geduld moeten oefenen, want door o.a. de coronacrisis hebben heel wat productielijnen heel lang stilgelegen en is het orderboekje van de producenten van fietsonderdelen heel goed gevuld. Daardoor kan de bestelling van een fiets of van onderdelen lang op zich laten wachten. ‘Maar wie geduld oefent, wordt beloond met een degelijke fiets’, geeft Angelo nog mee.

Angelo heeft twee kinderen en een vrouwtje die hem door dik en dun steunt.

Julien Borremans

Voor meer info: AnVelo website  AnVelo Facebook