De schoonheid van Oosterzele

Het wandelen herontdekt

In de geschiedenisboeken zal 2020 (en een ruim deel van 2021) ingaan als het jaar waarin het smerig coronavirus ons duchtig uit elkaar trok. Maar, die periode had ook wel iets bijzonders. Er kwam een grote solidariteit voor de zorg op gang, er was meer verbondenheid, er werd meer lokaal gekocht, ons eet- en koopgedrag werd door corona grondig door elkaar geschud. In maart 2020 zagen we ook een potsierlijke, lachwekkende rush op wc – papier. Veel mensen speelden thuis restaurantje, werden barman. Je zou het in coronatijden haast vergeten maar door de coronacrisis sloeg bij velen ook de wandelwoede toe, ook bij uw reporter. Coronawandelaar, maakte kans als woord van het jaar. Urenlang hebben we gewandeld in Oosterzele. De schoonheid van de fusiegemeente ontdekt. Sinds de start van de coronapandemie hebben velen het wandelen (her)ontdekt. (Reporter, foto’s Danny De Lobelle)
Veel kilometers hebben we intussen in de benen. Niet dat we er vroeger niet op uit trokken, maar de wandelingen waren korter. Hoe banaal het ook lijkt, wandelen is in al zijn traagheid een intieme gebeurtenis. Opgeslorpt worden door de omgeving. En wat blijkt uit studies? Wandelen is het beste medicijn. Wandelen bracht ooit onze verre voorouders naar hier. Wandelen is goed voor het hart, de botten en de spieren, stimuleert de hersenen, remt diabetes en kanker af en maakt ons – nu in coronatijden zo belangrijke – immuunsysteem sterker. Na corona, hang uw wandelschoenen niet aan de haak! De laatste honderd jaar hebben de meesten elke vorm van beweging uit hun leven verbannen. Bewegen we niet, dan treden de ziekten op. Volledig gratis en één te weinig gebruikt geneesmiddel: wandelen!
In Oosterzele, met zijn typisch glooiend karakter, vinden wandelaars er oneindige mogelijkheden langs stille, trage wegen. Achter elke hoek valt er eigenlijk iets te ontdekken. Het religieus erfgoed (kerken, talrijke kapelletjes), het archeologisch- (steengroeve) en landelijk erfgoed getuigen van een regio waarin al eeuwen wordt geleefd van en met de natuur. Ook de ‘couleur locale’, de restaurants, de cafés,…zijn vanaf nu terug motivaties voor een recreatieve wandeling.
wachtbekken Balegem
waterspaarbekken Moortsele

Wat typeert Oosterzele? Het landschap is een belangrijke troef. Je trekt langs onverharde-, verharde-, half verharde en avontuurlijke trage wegen, glooiende vergezichten, landschapselementen (knotwilgen,…), open kouters, vruchtbare akkers, sierteelt. De Ginstberg Natuurbronnen, de stokerij Van Damme, sinds kort de Gijzenzeelse microbrouwerij, de Vierhoekshoeve, de watermolens van Moortsele (oudste vermelding 1474) en Balegem (Muldershof, 1446), de drie windmolens Klepmolen (1889),  Windekemolen (oudste vermelding in 1378), Guillotinemolen (1798), de Balegemse steen, de bunkers (in WOII woedde in Gijzenzele hevige strijd), het oorlogsmuseum in Gijzenzele, het overstromingsgebied in Moortsele, Erfgoedhuis, pastorietuinen in Landskouter en Moortsele, de beschermde kasseistrook Lange Munte (in WOI lag er een Duits vliegveld), Geboortebos Lange Broucke, bos op voormalige VRV site, velden met planten, bomen, bloemen) het zijn grote toeristische troeven van het landelijk Oosterzele. Je kan ook de molen-, bunker, halve maanroute en de Molenaarroute verkennen. Liefelijke plekjes langs de Molenbeek, Grote en de Kleine Ettingebeek, Middenbeek, Kapellebeek, Bavegemsebeek, waardevolle natuurgebieden Munkbos – Frankenbos, Vosbroek, Mollekens – Waterrad, Drooghout – Rattepas, Gootbos, Aelmoezenijeboscomplex, boscomplex aan de Watermolenstraat, Ettingebos. Een tip. Mooi toch, relaxen in eigen gemeente. Geniet van het panorama, het landelijk karakter, het vele groen, het erfgoed. Ontdek, het mooie natuurlandschap, dé indrukwekkende groene long en de landelijke rust. Besef hoe mooi Oosterzele is. We vatten het aanbod van Oosterzele in vier verleidelijke werkwoorden: bewonder, ontdek, geniet, beleef. Geniet van het authentiek Oosterzele.

X