Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee nieuwe restauratiedossiers voor erfgoedparels in Zottegem

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor twee nieuwe restauratiedossiers voor erfgoedparels in Zottegem:  de restauratie van glas-in-loodramen, dak en gevels van de Sint-Martinuskerk in Oombergen en de restauratie en herinrichting van het kasteel van Egmont.

Voor deze vier dossiers kent de Vlaamse overheid een premie van 2.280.397,23 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus Vlaams minister Matthias Diependaele. 

Sint-Martinuskerk Oombergen

De buitenkant van de Sint-Martinuskerk wordt aangepakt, de volledige kerk krijgt nieuwe leien, de gevels worden gereinigd en hersteld. De stad liet eerder al een herbestemmingsonderzoek uitvoeren om een toekomstplan voor de kerk uit te tekenen. Uniek aan de kerk is de grote aanwezigheid van Balegemse zandsteen. Deze is sterk geërodeerd op de zuidzijde en wordt gerestaureerd of vervangen. Ook worden alle glas-in-loodramen nagekeken, gereinigd en hersteld. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het gebrandschilderde glas-in-lood van de transept- en koorramen. In volgende fases worden de elektriciteit en het interieur aangepakt, er wordt daarbij ook ingezet op een duurzame nevenbestemming.

Vlaams minister Matthias Diependaele: “Dit dossier heeft een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. Er zijn de gevel- en dakwerken, maar daarnaast zorgt de restauratie van de 41 glas-in-loodramen voor werk voor een glas-in-loodatelier. Deze ateliers zijn meestal kleinere bedrijven in de erfgoedsector die erg geleden hebben onder de coronacrisis en dreigen te verdwijnen bij gebrek aan werkgelegenheid. De relancemiddelen die nu ingezet worden, houden deze sector aan de slag. De Sint-Martinuskerk is een gotische kruisbasiliek met een omringend kerkhof. Van de romaanse kerk is de middenbeuk bewaard gebleven. De toren werd rond 1400 opgetrokken, het transept in 1640, en het koor in 1701. Na een zware brand in 1919 volgde een wederopbouw onder leiding van architect Valentin Vaerwyck in een voor de architect typische stijl. De kerk is al sinds 1942 beschermd als monument, in 2015 werden ook het kerkhof en de heropbouwfase beschermd. Voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk in Zottegem is een premie van 812.085,96 euro toegekend.”

Meer informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/9797

Het kasteel van Egmont

Het dak, de afvoeren en de gevels van het kasteel van Egmont worden gerestaureerd, zodat de lokale bibliotheek een duurzame toekomst behoudt in het kasteel.

“Het kasteel is in oorsprong een middeleeuwse burcht die deel uitmaakte van een uitgebreide vestinggordel tussen de gebieden behorend aan de Franse kroon en het Duitse Keizerrijk”, laat minister Diependaele weten. “Het huidige kasteel dateert uit de 16de eeuw en is omgeven door een park met onder andere een oude beuk en twee taxussen als relict van de tuinaanleg. Het Kasteel van Egmont werd bij een vorige grote restauratie in 1994 grotendeels herbestemd tot bibliotheek. Nu heeft het gebouw een herstelling nodig. De mooiste ruimtes worden gebruikt als trouw- en evenementenlocatie en vergaderzaal. Het gebouw is een toeristische blikvanger en wordt met deze restauratie in ere herstelt. Voor de restauratie en herinrichting van het kasteel van Egmont is een premie van 1.468.311,27 euro toegekend.”

Meer informatie: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/9604