Uit in de Vlaamse Ardennen: kunstroute Pass 2021

kunst door de kouters en in de kerken

Geef toe, wie kent Huise, Mullem, Lede of Wannegem?

Wel, probeer de rooigemsebeekwandeling en je komt langs de vier dorpjes.

 

Pass kunst in dorpen 2021

Ongerepte dorpjes eigenlijk, beetje verscholen in de rug van Oudenaarde. Alle vier stralen ze rust en eenvoud uit en eigenlijk

geven de ongeveer 150 kunstwerken dezelfde ingetogenheid mee.

Kunstroute Pass is pas aan zijn tweede editie bezig en is zeker even sterk als de eerste.
Grote namen ook, Dirk Braekman, Wim Delvoye en niet te vergeten, de in eigen land een beetje onderschatte Kris Martin.

De eerste editie 2015 was vrij succesrijk en ook nu stralen de kunstwerken in het (zeldzame) zonnetje of in verschillende kerken.

Ook Jan Hoet jr speelde zijn rol in de selectie van de werken, evenals regisseur Domien Van Der Meiren die het podiumprogramma uittekende.

Dat ziet er voor de komende dagen als volgt uit

Ternest & Thorrez – Dauw (voor iedereen vanaf 6j) 05 september

Geïnspireerd door het prachtige landschap van onze idyllische dorpen nemen Tom Ternest en Silke Thorrez je mee op een ietwat ongewone dauwtrip met aansluitend een ontbijt.

Aline Cornelissen – Wanneer de regen komt (10+) 05 september

Wanneer de regen komt is een muzikale monoloog voor jong en oud over afscheid nemen. Over hoe wij met de tijd en de dingen mee veranderen. Voor iedereen vanaf 10 jaar.

Kopergietery – Een Pleidooi voor Zelfmoord (16+) 05 september

Een Pleidooi voor Zelfmoord gaat over een jonge vrouw die ongelooflijk graag wil kunnen leven en tegelijk continu in dialoog is met de gedachte aan de zelfgekozen dood. Deze voorstelling is 16+.

SKaGeN – Het Gezin van Paemel (première) 09 september

Valentijn Dhaenens brengt een nieuwe interpretatie van deze klassieker. In elk van de vier bedrijven speelt hij een ander cruciaal personage live. De talrijke antagonisten, ook vertolkt door Dhaenens, zijn digitaal aanwezig.

Raadpleeg Pass voor het volledige programma.

De afwisseling tussen de grotere namen en veelbelovend talent is harmonieus en versterken elkaar.

Pass kunst in dorpen 2021

 

Dirk Braekman in de kerk van Mullem is van een ontzettende schoonheid en nodigt uit tot nadenken.

Kris Martin zelf plaatste een functionele drinkfontein in de vorm van een reusachtige kelk met een gaatje ergens, zodanig dat zij tegelijk functioneel is en toch de persoon zelf plaatst ten opzichte van de gemeenschap.

Pass kunst in dorpen 2021

Thomas Bogaer’s White sheet in het kerkje van Lede ontroert, ik heb er geen andere woorden voor.

Pass kunst in dorpen 2021

En nog eentje, Honoré d’O zie ik altijd graag terug want uit niets maakt hij altijd sterke beelden, piepschuim of electrische buizen, geef het hem en er rolt een mooi beeld uit voort.

Uiteraard doe ik onrecht aan degenen die ik niet vernoem, want er zijn liefst 70 kunstenaars aanwezig met zo’n 150 werken.

Een werk wat me toch bijzonder getroffen heeft was dit van Tim Volckaert in de kerk van Mullem.

Vreemd werk op het eerste zicht, mooi licht op de schouders en het hoofd, op een uitdeinend lichaam. De kleuren lijken niet aantrekkelijk en enkel de linkerarm lijkt het lichaam te bevestigen. Je moet het werk traag inlezen en laten inwerken en dan nog geeft het zijn geheimen niet prijs.

Practisch, elke zaterdag- en zondagnamiddag (behalve 12/9) tot 3 oktober in Huise, Lede, Wannegen en Mullem en voor de coronawandelaars onder ons, het parcours loopt grotendeels over de rooigemsebeekwandeling. 11 km amper en je kent de vier ongerepte dorpjes.

En stop zeker ook in een prachtig etablissement, In den Hert, bij Frederick Dhooge, een eigenzinnig maar sublieme kok.

Een opmerkelijk beeld viel me toch op bij nader inzien, ik wil het jullie niet onthouden

Volgende kunstenaars stellen tentoon

Mohammed AlaniJens AnseelFrancesco ArenaFilip ArickxLeyla AydosluTom BarmanZeli BauwensStien BekaertGuillaume BijlBrunhilde BormsThomas BogaertHilde BouchezDirk BraeckmanRicardo Brey Ilke CopHanse CoraD.D.TransSergio De BeukelaerAlex De BruyckerRani DecockCharles DegeyterLouise DelangheRonny DelrueWim Delvoye Fleur De RoeckLuc DeryckeStief DeSmetCharlie De VoetRobert DevriendtJohan De Wit Adelheid De WitteHonoré δ’OAnna DopsAnthony DuffeleerVita DuffeleerDieter DurinckJeroen FrateurKatlene GeerinckTine GunsFilip HamerlinckLieven HerremanJohn KörmelingJan LaroyEmilio Lopez-MencheroElisa MaenhoutKris MartinLucia Oosterlinck PiccoliJoost PauwaertElias PeetersNicolas ProvostArne QuinzeThomas Renwart / Les Monseigneurs — Gert Robijns — Matthieu RonsseYlva SnöfridTaline TemizianKarel ThienpontSofie Van BosseleJoris Van de MoortelChristophe Vander EeckenCarole VanderlindenJean Baptist VandeveldeColin H. van EeckhoutKarl Van WeldenAdriaan VerwéeTim Volckaert Jean-Christophe Wallaert

Voor de kunstroute heb je een toegangsticket nodig, dat te koop is in het Gemeentecomplex van Huise (Huiseplein 16, 9750 Huise) en aan de kerk van Wannegem (Huisepontweg 1, 9772 Wannegem-Lede). In elk ticket is een routeplan op papier inbegrepen.

  • standaard ticket: 10 euro

  • 12-18 jaar: 5 euro

  • -12 jaar: gratis