Xandro Meurisse wint 103de Stadsprijs


Geraardsbergen. Deze middag is de 103de Stadsprijs Geraardsbergen gereden. Er werden 16 ronden van iets meer dan 10 kilometer, met start en aankomst op de Markt. De finale van de wedstrijd werd door twee Belgen en een Nieuw-Zeelander gemaakt:  Xandro Meurisse, Gianni Marchand en Logan Currie. De drie renners namen in de veertiende ronde de vlucht en fietste meer dan een minuut voorsprong bij elkaar. Dit volstond om voorop te blijven. Het is uiteindelljk Xandro Meurisse van Alpecin-Fenix die de Stadsprijs wint, voor Gianni Marchand en Logan Currie.

Xandro Meurisse van Alpecin-Fenix wint in een spannende sprint de 103de Stadsprijs. In de spurt verslaat hij Gianni Marchand van Tarteletto-Isorex en Logan Currie van Black Spoke Pro Cycling. Het trio nam in de veertiende ronde de benen en werd door het peloton niet meer teruggegrepen.

Na een jaar van onderbreking wegens coronaperikelen werd op woensdag 1 september de 103de editie van de Stadsprijs voor wielerprofs georganiseerd. De oudste kermiskoers van het land mobiliseerde 140 renners van 12 teams uit 20 landen en vormt een vaste pijler tijdens de zomerkermis. In totaal stonde 16 ronden van 10,1 km op het programma, goed voor ongeveer 162 km. De organisatie is in handen van Sportverbond Geraardsbergen vzw van Geert Pieraert. Er was een prijzenpot van €5.020 voorzien.

De Muur mag dan het uithangbord van de wielerstad bij uitstek vormen, hij stond niet op de agenda. Het startschot werd op de Markt gegeven en verliep via de Vesten en de Guilleminlaan naar Overboelare om vervolgens via Goeferdinge naar het centrum van Geraardsbergen terug te keren en zo verder naar de Markt te gaan.
De Stadprijs kent een aantal legendarische overwinnaars, waaronder Eddy Merckx, Willy Teirlinck, Michel Pollentier Rudi Pevenage en Ferdi Van Den Haute, die de kermiskoers 7 keer won. Ook Robbie McEwen mocht ook eens de bloemen ontvangen. In 2019 bolde de Noor Hakon Lunder Aalrust als eerste over de meet.

Dit jaar won Xandro Meurisse, die in 2017 reeds de Stadsprijs won. Dit jaar won de bijna dertiger ook de eerste rit en het eindklassement van de Ronde van Murcia. In 2018 schreef hij Druivenkoers Overijse op zijn palmares.

Julien Borremans

X