Xaydee (16): ‘Op 30 januari wil ik aan de start van het wereldkampioenschap in Amerika staan.’


Schendelbeke. Xaydee van Sinaey (16) is een veelbelovende veldrijdster uit Schendelbeke. Ze wordt nu al als een aanstormend talent gezien. Op zondag 3 oktober reed ze zich in Kasterlee andermaal in de kijker. Bij de junioren kaapte ze de overwinning weg, terwijl ze bij de eliterenners knap op de tweede plaats eindigde. Na een mindere start eindigde ze mooi eerste bij de junioren en zesde bij de elites. ‘Op 30 januari wil ik aan de start van de het wereldkampioenschap in Amerika staan’, bekent ze.

Xaydee is nog heel erg jong en heeft nog een flinke groeimarge. Ze loopt school in het KA Geraardsbergen en zit in het vijfde middelbaar. Xaydee leeft voor het veldrijden. ‘Ik rijd momenteel bij de junioren en kan eindelijk deelnemen aan Europese en wereldkampioenschappen en wereldbekers’, geeft Xaydee mee. ‘Uiteraard moet ik geselecteerd worden, maar de kans zit er wel in.’ Voorwaarde voor deelname is dat je tweemaal een A-cross in dezelfde ronde dan een prof moet kunnen uitrijden. Je mag niet uit koers worden genomen.

De nieuwe Sanne Cant
Eerder dit jaar won ze reeds een A-cross in Duitsland bij de junioren en eindigde tweede bij de eliterenners.Op 20 september reed ze zich tijdens een UCI-wedstrijd in Spanje in de kijker. Na een mindere start eindigde ze mooi eerste bij de junioren en zesde bij de elites. In Bredene eindigde ze vorig weekend tweede bij de junioren en twintigste bij de profs.
In de crosswereld wordt ze gezien als een aanstormend talent, als de nieuwe Sanne Cant. Xaydee is vooral technisch onderlegd en erg explosief. ‘Op een kort klimmetje kan ik het verschil met de concurrentie maken. Wat het balkspringen betreft, kan ik vast en zeker nog groeien.’

‘Een wedstrijd duurt vijfenveertig minuten. Als junior eindig ik doorgaans binnen de vijftig minuten. Ik mag zeker niet klagen. Mijn conditie zit momenteel zeer goed.’ Ondanks het feit dat Xaydee schoolloopt, traint en crost ze tijdens het seizoen acht tot tien uur per week, inclusief de competitie. ‘Dit is behoorlijk veel omdat ik het moet combineren met mijn school.’ De combinatie van school en cross wordt steeds moeilijker. ‘Ik moet steeds meer trainen, terwijl ik meer schoolwerk heb.’

Wereldkampioenschap
Daarnaast vindt de veldrijdster uit Schendelbeke nog wat tijd voor een vriendje. ‘Kobe Vandenabeele is mijn vriendje. Hij is wielrenner. Handig. We trainen samen en dat is leuker.’ Kobe focust zich op het wegwielrennen. Xaydee gelooft in Kobe: ‘Hij is een goede renner.

Xaydee is erg ambitieus. ‘Op 30 januari wil ik aan de start van de het wereldkampioenschap in Amerika staan. Uiteraard hoop ik daar een goede prestatie te kunnen neerzetten.’ Xaydee heeft reeds een schare supporters, maar voor een supportersclub is het nog wat vroeg. ‘Ik ben nog maar zestien jaar. Ik wil nog niet te veel druk op mijn schouders voelen.’

Hou Xaydee maar in de gaten. We horen vast en zeker nog veel van haar.

Julien Borremans