De keukenploeg van vzw De Bolster Zwalm kookt een mooi bedrag bij elkaar voor het solidariteitsfonds

 

Normaliter ontvangt vzw De Bolster jaarlijks in juli vele bezoekers op het Zomerfeest in Zwalm. Het driedaagse Zomerfeest is een jaarlijks feest waarbij de medewerkers, cliënten, netwerk van de cliënten, vrijwilligers, … samenkomen en genieten van mooie muziek, lekker eten, fijn gezelschap en leuke activiteiten. Het blijft toch steeds een hoogtepunt, zeker voor de cliënten. Aangezien het Zomerfeest voor de tweede maal op rij niet kon doorgaan omwille van het coronavirus, zorgde de keukenploeg in Zwalm voor een alternatief, nl. een takeaway.

 

“Met onze keukenploeg hadden een idee om een takeaway maaltijd aan te bieden”, zegt teamverantwoordelijke Wim Van De Velde. “Dit idee werd intern besproken met verscheidene medewerkers, en we kregen groen licht om het idee in werkelijkheid om te zetten. Het concept van het Zomerfeest, waarbij alle maaltijden door onze eigen keuken worden bereid, werd alvast behouden. In totaal werden 600 maaltijden gemaakt en opgehaald, waardoor we mogen spreken van een succes. Onze logistieke voorbereidingen (potjes klaarzetten, etiketten plakken, …) op woensdag en donderdag verliepen heel vlot. Op vrijdag werden alle maaltijden gemaakt in onze centrale keuken, zodat de mensen hun verse maaltijd op zaterdag en zondag konden ophalen. Ook het ophalen van de maaltijden verliep probleemloos door het gebruik van tijdsloten. Een dikke pluim voor al mijn medewerkers van de keuken”.

“De takeaway-actie bracht in totaal 6074 euro op”, zegt directeur zorg-agogiek Patrick Dewaele. “Dit mooie bedrag gaat volledig naar ons eigen solidariteitsfonds, dat een 3-tal jaar geleden werd opgericht om cliënten met financieel beperkte middelen te ondersteunen. Gezien onze missie/visie mag een beperkt inkomen geen hindernis zijn voor onze cliënten om de nodige ondersteuning te ontvangen, en ook de verplichte invoering van de woon- en leefkosten in januari 2021 dreigt voor een aantal cliënten te leiden tot financiële problemen. Er kan beroep gedaan worden op het solidariteitsfonds om noodzakelijke kosten te dragen waarvoor men de financiële middelen niet heeft (bv. een nieuwe bril, een nieuwe winterjas, …) en/of om kosten te dragen die bijdragen aan de kwaliteit van leven van de cliënten (bv. herstelkosten fiets, lidgeld van een vereniging, …). Alle binnenkomende vragen worden kritisch besproken op onze vakgroep sociale dienst, die het fonds beheert als een goede huisvader”.

Ook de cliënten hielpen mee om dit initiatief om te toveren tot een succes; het arbeidscentrum in Gavere en cliënten van de Gaverkant zorgden namelijk voor
gepersonaliseerde zakjes die gebruikt werden om de takeaway maaltijd mee te geven aan de klanten. Ook het terrein in Zwalm werd versierd met hulp van de cliënten. Ook een woordje van dank aan sponsors Allgro, Bidfood, De Keyzer-Ossaer en Igepa is op z’n plaats.