© Provincie Oost-Vlaanderen

Unieke archeologische opgravingen gestart in Velzeke

De archeologen van de provinciale erfgoedsite Archeocentrum Velzeke zijn deze week gestart met opgravingen op percelen langs de Provinciebaan en in het Archeopark naast het centrum. Ze verwachten heel wat Gallo-Romeinse restanten en hopen stiekem op enkele bijzondere vondsten. Bezoekers worden uitgenodigd om het ganse proces van dichtbij mee te volgen.

Uitbouw ArcheoparkHet nieuwe archeologisch onderzoek kadert in de verdere uitbouw van het Archeopark van het Archeocentrum Velzeke. Naast nieuwe parkeergelegenheid voor bussen zal er ook een deel van een Romeinse weg worden heraangelegd. In een volgende fase wordt ook gedacht aan de bouw van enkele Romeinse constructies. Een bijzondere nieuwe troef voor de vele bezoekers van het Archeocentrum, veelal leerlingen uit het onderwijs. Bij de start van de opgravingen werd ook een eerste infotafel onthuld. Daarop wordt duiding gegeven bij de vrijgelegde fundering van een Romeins gebouw. Onderzoek van de archeologen bracht aan het licht dat in dit gebouw in de tweede eeuw na Christus een handelaar in aardewerk actief was. Dergelijke vondsten en duiding zullen er dus over de komende jaren nog meer bijkomen.Archeologiedagen op 8, 9 en 10 oktoberDe start van het onderzoek deze week valt samen met de organisatie van de Archeologiedagen komend weekend, op 8, 9 en 10 oktober. Het brede publiek zal dan ook het opgravingsterrein kunnen bezoeken, aangevuld met tal van activiteiten in en rond het Archeocentrum. Bezoekers kunnen kennismaken met het werk van archeologen: het terreinwerk en de verwerking en registratie van de vondsten. Op zondagvoormiddag staat er een lezing gepland en op zondagnamiddag staan de kinderen centraal met workshops boogschieten en speerwerpen. Reserveren is aan te raden en kan via 09 360 67 16 of  archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be.

Alles meevolgen?

“De opgravingen zijn een belangrijke extra troef voor de provinciale erfgoedsite: de bezoekers kunnen de archeologen live aan het werk zien en daarna volgen wat er verder met de vondsten gebeurt in de werkruimtes, het conserveringsatelier en Archeodepot van het Archeocentrum. Het volledige traject van opgraving tot depot en tentoonstelling met eigen ogen kunnen zien, dat is uniek in Vlaanderen”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Volg de opgravingswerken via de Facebookpagina van het Archeocentrum Velzeke of kom het zelf bekijken. Voor individuele bezoekers zijn de opgravingen zelf gratis vrij toegankelijk. Voor een klas of een groep kan je een bezoek boeken op archeocentrumvelzeke@oost-vlaanderen.be of tel. 09 360 67 16.

 

X