Secundaire wegen op sommige plaatsen gevaarlijk glad!

De eerste vorst, gepaard met aangevroren regen en plaatselijk lichte sneeuw, kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de wegen. Wees voorzichtig en pas uw rijstijl en snelheid aan.

Pannenkoekentocht bij wandelclub Land van Rode

De herfstige ochtend kondig een mooie, toch frisse zondag aan, ideaal om de wandelschoenen aan te trekken.  Het treft de plaatselijke wandelclub Land van Rode richt hun 34e pannenkoekentocht in te Balegem.

Bij het naar het centrum te gaan valt op dat er heel wat beweging is velen zoeken een parkeerplaatsje, trekken hun wandelschoenen aan en begeven zich naar de inschrijving plaats uiteindelijk nemen er ongeveer 1800 wandelaars deel aan de jaarlijkse weer kerende pannenkoekentocht. Na controle punt voor covid safe kon je de zaal betreden. En NUUS reporter Danny is daar een van, en schijf zich in voor de 6km door het landelijke en geschiedrijke gemeente Balegem, zoals de Balegemse steen, de duivenmarkt en de jenever Van Damme. Je had ook de keuze uit 6-10-14-18-21 km richting  Leegbracht/Oombergen of  de natuur in tot het hoogste punt op de grens met Hillegem (21km).

Van af de zaal de Kring volgen we de pijltjes met de 6km route. De zaal De Kring is een ontmoetingsplaats voor allerhande activiteiten denk maar aan optredens, rock Balegem en het jaarlijks toneel van Sint-Martinus, spelen dit jaar “Met de zegen van de Heer” (november).

Zaal de Vos

In 1929 werd de “Toneelvereniging De Vos” opgericht. Zoals de naam laat vermoeden speelde het gezelschap in zaal De Vos bij Frans. Naast acteur en grimeur stond Frans ook in voor het schilderen van de decors. Het kleine zaaltje werd in 1954 ingeruild voor een nieuwe zaal “De Kring”. In deze zaal hangen nog steeds 2 schilderijen van vader Frans. De zaal was ook de thuishaven van de plaatselijke fanfare, in hun glorietijd was er ook een trommelkops en majorette afdeling heden zijn ze gefusioneerd met de fanfare Oosterzele onder de nieuwe naam “Con Animo”

Frans De Vos

Geboren te St Amandsberg op 04-02-1880 en overleden te Balegem op 06-05-1936. Frans was naast kunstschilder ook een begaafd muzikant die verschillende instrumenten kon bespelen. In de omgeving van Balegem hebben we enkele schilderijen van zijn hand terug gevonden. Volgens gegevens terug gevonden op de site van “Het Huis Van Alijn” te Gent stamde Frans De Vos uit een familie die met een foortheater reisde en zelf was hij ooit directeur van een klein circusje dat tussen 1900 en 1906 heeft gereisd. Volgens dezelfde bron was Frans één van de bijzonderste decorateurs van foorattracties en circus voorgevels.
We vervolgen onze weg langs het rond punt en via een trage weg komen we aan in het centrum.

 

 

Weverij Robeyns later De brouwerij De Fontein

Daar val ons een enorme fabrieksschouw op, nog een restant van De brouwerij De Fontein van de familie Janssens. Ze ontstond uit een weverij die in 1866 aangepast werd tot een mechanische weverij Robeyns met stoommachines. Men zou vanaf 1887 er met brouwen gestart zijn. Jef Vermeylen nam de brouwerij van de familie Robeyns over en liet ze aan zijn schoonbroer Joseph Janssens over, toen hij ging doceren aan de brouwersschool te Gent. Joseph Janssens, gehuwd met de dochter van Adolf Baele, Hilda Baele, zette de brouwerij verder van 1927 tot 1965 (met onderbreking van zijn krijgsgevangenschap tijdens WO II). Na de oorlog ontwikkelde hij het specifieke Oud Balegems bier, dat volgens de overlevering de naam Spitfire kreeg na het proeven in een van de cafés in Balegem. Joseph Janssens stopte met brouwen van alle andere bieren, op de Spitfire na begin jaren 1960, Joseph Janssens stierf in 1965, daarmee kwam ook een einde aan de brouwerij. Nu omgebouwd tot woonst.

 

Halverwege de Balegemstraat gaan we naast de Residentie De Krekelberg het trage pad op en komen we uit op de krekelberg. We stappen richting Issegem en passeren zo de houdhandel De Sutter waar je nog de droog hangars kan bewonderen uit de jaren ‘60/’70

In die zelfde omgeving vinden we ook  stokerij Van Damme. Jeneverstokerij Van Damme is een begrip in Oost-Vlaanderen. De jenever wordt er nog steeds volgens de ambachtelijke methodes uit de 19e eeuw gestookt. De Balegemse stokerij is de laatste ‘warme’ landbouw-jeneverstokerij in de Benelux. Dat betekent dat het graan voor de geestrijke drank op de boerderij zelf wordt geteelt, de alcohol wordt er binnen de muren gestookt én de mest voor het land wordt door de eigen runderen geleverd. Daarom wordt op de boerderij gretig de slogan ‘Van korrel tot borrel’ gebruikt. Dat proef je aan de volle smaak. Het is de smaak van de échte graanjenever. Het paradepaardje is de oude stoommachine

Je kan er ook overnachten in de B/B, een vleugel van de Vierkants hoeve is omgebouwd tot een gezellig gastenverblijf met zeven gastenkamers. Of je kan er gezellig in koffiehuis een geurige kop koffie, met uiteraard een pittige jenever of een heerlijke advocaat, en een hartig zoet gebak nuttigen. We volgen verder de pijlen en langs de Geraadsbergsesteenweg stappen we verder naar de zand en steengroeve. Onderweg passeren we nog het oud gerenoveerd molenaars woning waar vroeger “t meuleke te veel” stond. Een weetje:  in die beurt heeft een gevechtsvliegtuig in 1944 een noodlanding gemaakt. Wie er meer over weet graag een seintje op ( delo.61|skynet.be )

   

Van de zandgroeve is tussen de hoge bermen niet veel te zien wat verder kan je nog massa’s ontgonnen Balegemsche stenen zien liggen die wachten  voor gebruikt te worden voor restoraties.

Balegemse steengroeve
Zandsteen zoals de Balegemse steen wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt. Vooral in de periode van de gotiek en de barok werd hij aangewend voor de bouw van woningen en openbare gebouwen. De lichtgrijze Balegemse steen stamt uit het Eoceen (50 miljoen jaar geleden) en is een Lediaanse kalkzandsteen. Je vindt er ook vaak fossielen in terug zoals haaientanden en schelpen. Vele hebben tijdens hun jeugd wat uren versleten met het zoeken naar haaientanden, ze maakte er een spel van wie vindt de grootste haaientand.
Enkele recente referenties voor het gebruik van Balegemse Steen zijn: het Huis van de Vrije Schippers in Gent, de Sint-Jacobskerk in Leuven, de Sint-Martinuskerk in Aalst en de Grote Kerk in Breda.

We naderen ons eind punt langs de  Berg en de Diepestraat en komen aan de achterzijde van de nieuwe wijk. De wijk werd voor het eerst aangelegd in de jaren 1970 en komen zo terug aan op de startplaats ons terug laten scannen en we nuttigen nog een pannenkoek met een heerlijke tas koffie. (foto & tekst DDL)

X