Nieuwe bezoekregeling na 22 coronapatiënten in AZ Sint-Elisabeth Zottegem

Het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem telt momenteel 22 coronapatiënten waarvan er 2 op de dienst Intensieve Zorgen verblijven. Het ziekenhuis heeft gezien deze situatie een nieuwe bezoekersregeling en richtlijnen voor raadplegingen uitgevaardigd vanaf maandag 15 november.

“Het aantal besmettingen in ons land blijft fors toenemen en ook in ons ziekenhuis merken we deze stijging: we verzorgen momenteel 22 positief geteste patiënten, 2 hiervan liggen op de Intensieve Zorgen”, laat het AZ Sint-Elisabeth weten. “Met deze cijfers in het achterhoofd zijn we genoodzaakt de bezoekregeling terug te schroeven naar een algemeen bezoekverbod. Dit bezoekverbod zal ingaan vanaf maandag 15 november 2021, met uitzondering van volgende afdelingen: ”

 • Materniteit: enkel de partner (geen broertjes of zusjes)
 • Neonatologie: beide ouders onbeperkt
 • Pediatrie: beide ouders onbeperkt, ouder 1 die permanent bij het kind blijft (deze ouder wordt getest) & dagelijks bezoek van ouder 2
 • Medium Care en Intensieve Zorgen: 1 vaste bezoeker per patiënt tussen 19 en 19.30 uur
 • Kritieke patiënten of patiënten eindelevensfase: maximum 3 personen tegelijkertijd op bezoek
 • Geen bezoek voor COVID-patiënten, tenzij kritiek ziek

“We begrijpen dat deze beslissing een grote impact heeft op onze patiënten en hun familie. Daarom kan uitzonderlijk bezoek toegestaan worden in overleg met de behandelend arts en hoofdverpleegkundige. De bezoeker moet een toestemmingsformulier voor uitzonderlijk bezoek kunnen voorleggen aan de medewerker van het onthaal. Dit formulier wordt vooraf ingevuld door de behandelend arts. Tijdens een raadpleging wordt 1 begeleider toegestaan, enkel indien noodzakelijk.”

Algemene richtlijnen

 • Draag steeds een mondneusmasker gedurende het volledige bezoek in het ziekenhuis. Hou het zeker aan op de kamer en draag het correct over de neus én mond.
 • Vermijd fysiek contact met de patiënt en het materiaal of de omgeving van de patiënt.
 • Hou steeds voldoende afstand, dit is minimaal 1,5 meter.
 • Was of ontsmet je handen vóór en na het bezoek.
 • Hou het bezoek kort (maximaal 1 uur).
 • Indien je je niet goed voelt of in quarantaine bent, stel je bezoek dan uit.