Subsidie voor waterbeschermende maatregelen


Geraardsbergen. Elke Geraardsbergenaar die waterbeschermende werken uitvoert aan zijn/haar woning, handelspand of gebouw, kan hiervoor voortaan een subsidie krijgen. Tot nog toe kwamen enkel panden in aanmerking die in overstromingsgevoelig gebied lagen. Op de gemeenteraad van 9 november 2021 werd besloten dit uit te breiden naar het hele grondgebied van Geraardsbergen.

Door de klimaatsverandering kent ons weer steeds vaker grote extremen. Enerzijds zijn er langere periodes van droogte, anderzijds worden de buien talrijker, heviger en lokaler. Het voorspellen of op voorhand lokaliseren van hevige stortregens wordt almaar moeilijker. Ook wie niet in overstromingsgevoelig gebied woont, kan getroffen worden door wateroverlast.
Het subsidiereglement wordt daarom aangepast zodat iedereen (personen maar ook verenigingen die eigenaar of huurder zijn van een gebouw) binnen het grondgebied van Geraardsbergen de subsidie kan aanvragen en zijn/haar pand kan beschermen tegen waterschade.

De subsidie bedraagt 50% van de aankoop- en/of installatiekosten met een maximum van 250 euro per gebouw. De totale kostprijs van de kosten moet minstens 150 euro bedragen. Mogelijke ingrepen zijn: een waterdichte coating of membraan aanbrengen, zandzakken of speciale afdichtende zakken leggen, barsten en openingen afdichten, oude voegen opvullen, spouwgaten tijdelijk afdichten, een wegneembaar schot of waterdicht paneel plaatsen, een drempel voor de inrit van een (ondergrondse) garage leggen, zorgen dat vul- en ontluchtingsopeningen voldoende hoog zitten of een dompelpomp installeren.

Praktisch
De subsidie waterbeschermende maatregelen kan aangevraagd worden via www.geraardsbergen.be/subsidiewaterwerendemaatregelen (formulier onderaan de pagina).
Wie hulp nodig heeft om de subsidie aan te vragen kan een afspraak maken bij de dienst Duurzaamheid (online via www.geraardsbergen.be, via duurzaamheid@geraardsbergen.be of via 054 43 44 24).
Meer info over hoe je een woning kan beschermen is te vinden op: www.vmm.be/water/overstromingen/hoe-je-woning-beschermen.