Provincie verbiedt fuiven en dansfeesten om razendsnelle stijging cijfers tegen te gaan


Gent. De provincie Oost-Vlaanderen verbiedt de komende vier weken fuiven en dansfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat vooral om feesten van jeugdverenigingen of sportclubs. Privéfeestjes thuis of eetfestijnen mogen wel nog georganiseerd worden. In de provincie Oost-Vlaanderen stijgt het aantal besmettingen razendsnel.

Fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel worden omkaderd, worden de komende vier weken door gouverneur Carina Van Cauter verboden. ‘Op fuiven en dansfeesten, zeker als die niet professioneel omkaderd zijn, is het moeilijk om de bestaande maatregelen te handhaven’,  verduidelijkt gouverneur Carina Van Cauter op Radio 1. ‘Je wil even van je pintje drinken of de muziek staat te luid om elkaar te verstaan en dan zetten mensen al snel het mondmasker even af. Je loopt op zo’n feesten ook rond en hebt wisselende contacten en dat zijn ideale omstandigheden voor de verspreiding van het virus’, licht de gouverneur toe. De nieuwe maatregel gaat vanaf vrijdag 26 november toe en zal zeker tot 26 december van kracht zijn.

Cijfers stijgen razendsnel
Wat wel nog mag zijn evenementen of feesten in clubs en danscafés, die onder de federale coronaregels vallen en professioneel georganiseerd worden. Ook privéfeesten thuis kunnen nog. ‘We willen het sociale leven niet volledig lam leggen’ , klinkt het. Ook een eetfestijn van de lokale voetbalclub wordt door de vingers gezien.

In de provincie Oost-Vlaanderen stijgt het aantal besmettingen razendsnel. Één op de vijf mensen die zich vandaag laat testen, is positief. Zo’n 448 Oost-Vlaamse ziekenhuisbedden zijn op dit moment ingenomen door covidpatiënten. Het reproductiegetal ligt op 1,5 en dat is het hoogste van alle provincies. Reeds 43 % van de bedden op intensieve zorg is reeds ingenomen en daardoor kan andere dringende zorg niet worden verstrekt. ‘Dat is onaanvaardbaar’, laat Carina Cauter verstaan.

Gouverneur Carina Van Cauter hoopt dat de maatregel zal volstaan om de cijfers tegen van het einde van jaar te doen dalen, zodat we toch nog van de eindejaarsfeesten kunnen genieten.

Julien Borremans