Tip voor onder de kerstboom: Boek vól Zottegemse geschiedenis en weetjes

Het Zottegems Genootschap pakt uit met 20ste boek. Zonder twijfel het ideale kerstcadeau voor elke Zottegemnaar.

Het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde publiceerde zijn 20ste Handelingen. Het werd deze keer een meer dan 400 blz. tellend nummer met een waaier aan bijdragen. Op de cover staat het beeldbepalende standbeeld van Julius Caesar. Met deze cover wil het Genootschap mee het protest tegen het weggommen van een deel van de geschiedenis steunen.

“We onderschrijven het protest tegen de projectie van hedendaagse verzuchtingen op het verleden. Argumenteren: ja, censureren: geenszins. Excuses voor het verleden: daar valt over te discussiëren”, klinkt het bij het Genootschap. “De cover is ook een verwijzing naar het hoofdartikel waarin Danny Lamarcq en Luc Van Durme de geschiedenis van de Zottegemse musea en erfgoedinstellingen bespreken. Een pareltje van het erfgoedpatrimonium vormt De Besnijdenis van Christus in de Sint-Andreaskerk te Strijpen. Danny De Looze en Christine Demeunynck gaan op zoek naar de oorsprong van dat bijzonder schilderij en zijn meester.”

In de reeks over de wereldoorlogen verdiept Luc De Both zich in het weinig verheffende levensverhaal van meester-oplichter Eugène Eduard Jasienski, de contraspion die het net Roels-Vanden Bossche wist op te rollen en in de Egmontreeks bespreekt Olivier Van Rode het stevige optreden van Francisca van Luxemburg in een soevereiniteitsconflict in Zottegem. Ignace De Temmerman bestudeert de feodale heren van Leeuwergem in dienst van graven en hertogen en in een tweede bijdrage lijst hij de epidemieën in Leeuwergem en Elene in de 17de-18de eeuw op. Luc Van Durme houdt een mogelijk dertiende-eeuwse Middelnederlandse regeling (supplement) voor de meierij van het Goed te Dikkele van de Gentse Sint-Pietersabdij tegen het licht en Brecht Persoons geeft belangrijke aanvullingen bij zijn toponymie van Sint-Goriks-Oudenhove.”

Danny Lamarcq buigt zich over de bewogen geschiedenis van de klokken in de Velzeekse Sint-Martinuskerk. Hij brengt ook het merkwaardige verhaal van de twee fietsconstructeurs die naast elkaar bedrijf hielden in de Molenstraat en hij toont aan dat de Katholieke Kring nooit een dekenij van Zottegem was. Ten slotte geeft Guy De Mulder een nieuwe kijk op de populatie van de beide urnenvelden te Velzeke In een tweede, afzonderlijke deeltje, publiceert Danny Lamarcq een register op de jaargangen 1-20 van ons geschiedkundig tijdschrift, met indices op auteurs- en plaatsnamen.”

Kortom, met de 20ste Handelingen krijgt u opnieuw een stevig brok lokale geschiedenis.

Praktisch

Het boek is ongemeen rijk geïllustreerd en wordt full color uitgegeven. De Handelingen XX kosten 35 euro (portkosten inbegrepen). Bestellen kan door overschrijving op rekening nr. BE 10 0011 3558 9104 van het Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Brouwerijstraat 32, 9620 Zottegem. Meer info: danny.lamarcq@skynet.be.