Ivo Steyaert wint de 100 mijl Bello Gallico.

Landskouternaar Ivo Steyaert heeft voor het vijfde jaar op rij de 100 mijl Bello Gallico gewonnen. Dit is een loopwedstrijd die voor 90% op offroad wegen wordt gelopen. De organisatie was toe aan de vijfde editie en telkenmale wist Ivo hier te zegevieren. De deelnemers moesten tijdens deze helse tocht doorheen het Meerdaalwoud en door de Dijlevallei maar liefst 2200 hoogtemeters overwinnen. Modder, schuine kanten, slijkpassages, … kortom alles was aanwezig om er voor de iets minder dan 200 deelnemers een prettig vettig loopje van te maken.

Er moesten twee ronden van telkens 80 km worden afgelegd, met checkpoints na elke 20 km. Ivo’s had in 2019 zijn beste tijd gelopen: hij deed er toen 16 uur en 20 minuten over. Dit jaar wou hij eens zien of hij nog enige progressie kon maken. “Ik kijk nooit naar mijn tijdschema, maar hou er wel rekening mee dat ik nooit in het rood ga. Gewoon op mijn gevoel afgaan en rustig blijven, zelfs al zijn de koplopers al een heel eind weggelopen in het eerste deel van de wedstrijd.” Een zevental lopers had in de eerste lus van 80 km Ivo het nakijken gegeven, maar de beer van Landskouter kent zijn lichaam door en door en kan rekenen op tonnen ervaring die hij in de loop der jaren opdeed.

Na goed 80 km liepen er nog twee tegenstanders voor Ivo uit. En na goed 125 km was het zijn beurt. “Rond km 125 haalde ik mijn concurrenten in op een lange klim en ging ik solo verder. In dit soort van wedstrijden vertraagt iedereen na x-aantal kilometers, het is dus een beetje de kunst om wat minder te vertragen dan de rest. Verder merkte ik wel dat ervaring steeds meer een grotere rol begint te spelen, niet teveel tijd verliezen op de checkpoints, parcourskennis, kledij, schoenen,… allemaal kennis die je moeilijk kan opdoen door te lezen maar die je zelf moet ondergaan om wijzer te worden,” aldus nog de gelukkige winnaar.

 

Ivo bereikte uiteindelijk na 160 km de aankomst in een nieuwe besttijd van 15 uur en 23 minuten. Hij had iets meer dan een halfuur voorsprong op de tweede en een uur op de derde. Een prestatie om ‘U’ tegen te zeggen. Ondanks de slechte omstandigheden heeft hij dus zijn record met ongeveer 1 uur scherper gesteld. Hij is nu zelf benieuwd of hij deze tijd ook nog kan verbeteren. Dat zal natuurlijk veel afhangen van de vorm van de dag en de weersomstandigheden. Maar Ivo is blijkbaar een beetje zoals de wijn: hoe ouder hoe beter hij wordt.

 

Het volgende doel is midden februari 2022: nl de Legends trail (250km Ardennen). Ivo heeft trouwens ook al een opvolger in de familie. Zijn zoon Mathias liep mee in de 50 mijl wedstrijd en eindigde knap dertiende. Ook hij had zich geamuseerd.