Kunstacademie gaat voor gelijke kansen en organiseert gratis proeflessen


Geraardsbergen. Sinds september 2021 organiseert de Kunstacademie van Geraardsbergen drie Sociaal Artistieke Projecten voor volwassenen. Hanne Kesteloot, opbouwmedewerkster binnen de Kunstacademie, wil op die manier drempels helpen overschrijden voor mensen die het sociaal moeilijker hebben. Op maandagmiddag is iedereen er welkom voor een maaltijd en een aansluitende namiddag kunstbeleving. Een succesvol project dat smaakt naar meer en er is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Op maandag 10 of 17 januari zijn er gratis proeflessen.

Kunst brengt mensen samen, dat is al vaak bewezen. Ook in de Kunstacademie van Geraardsbergen passeren er wekelijks om en bij de 2000 leerlingen over de vloer voor hun lessen muziek, woord, dans, beeld en circus. Toch is het niet voor iedereen evident om de weg te vinden. Een moeilijke thuissituatie, een taalbarrière, financiële problemen …, het zijn maar enkele van vele mogelijke hindernissen die voor drempelvrees kunnen zorgen.

Voluit voor gelijke kansen
Iets doen aan deze problematiek was meteen ook de drijfveer van de Kunstacademie om een laagdrempelig project op poten te zetten en voluit te gaan voor gelijke kansen. De school kreeg groen licht van het lokaal bestuur en er werd een netwerk met partners van de stad Geraardsbergen opgebouwd. Samen met het Departement Sociaal Werk werd er stevig wat denkwerk verricht over hoe die sociale drempels weg te werken. De Vrijetijdspas, Departement Sociaal Werk en de Lionsclub zorgden daarenboven ook voor financiële en logistieke ondersteuning. Een vruchtbare samenwerking zo blijkt, want al sinds begin van dit schooljaar zorgt Hanne voor betekenisvolle en blije maandagen voor mensen die het niet altijd makkelijk hebben.

Er wordt telkens gestart met een maaltijd en daarna kiezen de deelnemers tussen een cursus toneel, beeld of zingen in het Koyembakoor. De lessen worden gegeven door leerkrachten van de Kunstacademie en er is ook altijd een begeleider aanwezig waar de deelnemers bij terecht kunnen. De focus van het project ligt vooral op zichzelf op een positieve manier ontdekken. Artistiek bezig zijn, eens weg zijn van dagelijkse beslommeringen en zorgen, gezellig samen zijn en nieuwe mensen ontmoeten maken dit project tot een succes.

Dat lees je ook in de getuigenissen van de deelnemers: “Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van de lessen toneel, maar ik merk dat ze me zelfvertrouwen geven.”, “Na elke les kom ik ontspannen thuis”, “De wekelijkse lessen beeld zijn voor mij een zonnetje ergens in de hoek van mijn anders donkere leven.”, “Tijdens het zingen in het Koyembakoor oefen ik mijn Nederlands.” Stuk voor stuk positieve reacties die aangeven dat het einde nog lang niet in zicht is.

Gratis proeflessen
Integendeel zelfs, na deze barre coronatijden wordt het project een niveau hoger getild: “Als het weer kan en mag zal er elk trimester voor een afsluitend toonmoment gezorgd worden waarin iedereen het beste van zichzelf mag geven.” vertelt waarnemend directeur Martine Rouquart. Voor de cursus toneel en het Koyembakoor worden er bovendien nog enthousiaste deelnemers gezocht.
Wil jij ook graag werken aan meer zelfvertrouwen en je spreekdurf aanscherpen? Zing je graag in een leuke groep, wil je je Nederlands oefenen? Of ken je iemand die hier baat zou bij hebben? Twijfel niet en neem contact op met de Kunstacademie op het nummer 054 43 42 41 of hanne.kesteloot@geraardsbergen.be. Op 10 januari en 17 januari kan je gratis een les uitproberen.